Vita Huset. Foto: Pontus Lundahl /Scanpix.

Vita Huset förnekar bankägande

I USA har ryktena om att regeringen är på väg att ta över ägandet i flera amerikanska storbanker blivit så intensiva att Vita Huset har tvingats gå ut och dementera.

– Den här administrationen tycker fortfarande att ett privat ägt banksystem är det rätta, sa Vita Husets talesperson Robert Gibbs i går.

Uttalandet kommer efter att de amerikanska börserna stängt efter en miserabel vecka och Dow Jones index sjunkit till nivåer som man inte sett flera år. En stor orsak till veckans nedgång är inte minst de allt starkare ryktena om att ett flera krisdrabbade storbanker skulle vara på gång att nationaliseras.

Just nu är det Bank of America och Citigroup som är mest illa ute, två storbanker som staten redan pumpat in miljardtals dollar i för att stabilisera, men som ändå går med stora förluster. Den pågående bankkrisen visar inga direkta tecken på att mattas av.

Frågan om statligt ägande i banker är känslig i USA, där den fria marknaden ofta hyllas. Men när marknadsliberaler, som till exempel förre centralbankschefen Alan Greenspan och höga republikanska kongressledamöter på sistone till och med börjat tala om att vissa banker kanske måste nationaliseras, kom debatten igång på allvar.

När ordföranden i senatens bankutskott, demokraten Chris Dodd i en intervju i går sa samma sak, då kände sig Vita Huset tvingat att göra sitt uttalande till det privatägda banksystemets försvar.

Men även om börserna steg något efter Vita Husets uttalande så kommer inte den här frågan dö. För i den omgjorda räddningsplanen för finanssektorn som finansministern presenterade häromveckan så ingår ett så kallat stresstest, en slags finansiell utvärdering av de 25 banker som hittills har tagit emot stora summor statlig stöd.

När testerna är genomförda, vet marknaden sannolikt mer om hur regeringen Obama egentligen väljer att göra i bankfrågan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".