Schwarzenegger kan bli guvernör

En folkomröstning ska äga rum i Kalifornien tidigt i höst där det ska avgöras om delstatens guvernör ska avsättas. Det står klart efter att tillräckligt många namnunderskrifter samlats in för att genomdriva ett nyval. Actionhjälten Schwarzenegger anses ha stora chanser till posten.
Kalifornien är USA:s största och rikaste delstat och nu kan det också bli den politiskt mest omvälvande. För några timmar sedan meddelades att 1 300 000namnunderskrifter samlats in med krav på en folkomröstning om guvernör Gray Davis ska få sitta kvar. Det är långt mer än de 900 000namnunderskrifter som behövs. Ovanlig omröstning Det här är första gången på mer än 80 år som en sådan här folkomröstning genomförs i USA. Senaste gången var så länge sen som 1921. Gray Davis är demokrat och det är hans republikanska motståndare som organiserat namninsamlingen. Folkomröstningen kommer att genomföras i slutet av september eller början av oktober. Väljarna kommer samtidigt att få bestämma om Davis ska få sitta kvar och utse hans efterträdare om han förlorar. Valdes för femår sedan Gray Davis valdes till guvernör i ett jordskredsval för fem år sedan. Han blev därefter omvald för ett år sedan, fast då med mycket mindre marginal. Hans popularitet har dalat mycket snabbt som ett resultat av Kaliforniens energikris och allmänna ekonomiska problem och inte minst till följd av det gigantiska budgetunderskottet, 38 miljarder dollar eller drygt 300 miljarder kronor. Davis impopulär I grunden är Kalifornien en liberal delstat och demokraterna är egentligen dominerande, men Davis själv är mycket impopulär. Visserligen anses han vara en politisk fighter men opinionssiffrorna pekar på att han kommer att förlora folkomröstningen. Schwarzenegger ligger bra till I så fall blir det en republikansk guvernör som tar över. En som anses ligga bra till i så fall är actionhjälten och muskelknutten Arnold Schwarzenegger. Hans främsta politiska rådgivare sa efter att det står klart att det blir en folkomröstning att Schwarzenegger funderar och pratar med sin familj men ännu inte bestämt sig.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".