Rysk arktisk oljesatsning

Om två år tänker Ryssland börja pumpa upp olja i Norra ishavet. Det meddelade energijättarna Gazprom och Rosneft i Moskva på onsdagen.
Med ryska och holländska pengar ska äventyret i polarområdet genomföras. Redan nästa år blir den första oljeborrplattformen färdig, som senare ska börja pumpa upp petroleum från Karahavets botten. Oljemännens arbetsplatser ligger ute i Norra Ishavet mellan Jamal- och Tajmyrhalvöarna i nordligaste Sibirien och de båda stora öarna Novaja Zemlja och Severnaja Zemlja. Isförstärkta tankfartyg Vi har då kommit så långt norrut på jordklotet att det är beckmörkt den allra största delen av året, och det enda som återstår före Nordpolen är själva polarisen. Det här ställer extrema krav på både människor och utrustning. Ett exempel är att de tankbåtar som ska föra ut oljan till världsmarknadens konsumenter, måste vara isförstärkta. Energijättarna Rosneft och Gazprom är två av världens i dag allra största energiföretag. De båda bolagen är privatiserade delar av det tidigare sovjetiska energiministeriet, och båda arbetar mycket energiskt för att göra Ryssland till det ledande fredliga energialternativet till det alltid oroliga Mellanöstern. Extrem kyla Hettan i Mellanöstern kan oljearbetarna på plattformarna i Karahavet bara drömma om. De planerade oljefälten ligger så långt norr ut att det råder plusgrader bara några korta sommarveckor. Sträng kyla med ständig risk för förfrysningar och hotande hal isbark på all utrustning är några av svårigheterna som väntar oljearbetarna. Miljöreservat Men ryssar har alltid visat en förbluffande förmåga att klara av stränga vinterförhållanden. Värre för dem blir säkert att möta den västerländska miljörörelsen. Polarhavet är efter de sovjetiska kärnvapenproven på 1960-talet i princip ett miljöreservat. Och där passar oljeindustrin inte alls in.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".