Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt gräl om EMU i regeringen

Ett storgräl är under uppsegling i regeringen en och en halv månad före folkomröstningen om EMU. Finansminister Bosse Ringholm går nu till attack mot näringsminister Leif Pagrotsky för det han sagt i Ekot om de statliga bolagens medlemskap i Svenskt Näringsliv och organisationens hemlighetsfulla finansiering av ja-kampanjen.
Det var i morse som näringsminister Leif Pagrotsky kritiserade arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv för att vara alltför hemlighetsfulla med sin finansiering av sin ja-kampanj inför folkomröstningen om EMU i höst. Att de statliga bolagens roll i Svenskt näringsliv på sikt skulle kunna ifrågasättas. – Om resurserna blir oproportionellt stora i förhållande till vad andra disponerar. Om de inte vill berätta eller stå för vad de lägger ut i pengar, då tycker jag att det blir ett demokratiskt problem, sade näringsminister Leif Pagrotsky. – Min åsikt är att de av eget intresse bör redovisa sådana saker för att förebygga misstänksamhet och minska tendensen till att folk betraktar dem som en organisation som har något att dölja, sade Pagrotsky. Kampanjorganisation Så här sa näringsministern om de statliga bolagens medlemskap i Svenskt Näringsliv. – Det är klart att om de statliga företagen uppfattar det som att de är med i en politisk kampanjorganisation. Då kanske de inte vill vara med och betala medlemsavgiften, och det är inte lika lätt att motivera medlemskap för sina ägare, svenska folket, sade Pagrotsky. Storgräl i regeringen Finansminister Bosse Ringholm rasar nu mot Pagrotskys utspel och därmed är ett storgräl under uppsegling i regeringen om EMU bara en och en halv månad före folkomröstningen i september. Så här kommenterar Bosse Ringholm Leif Pagrotskys utspel. – Det är obegripligt. För det första är det så att de statliga företagen har ju inte enligt Svenskt Näringsliv betalat någon ja-kampanj, utan det har skett via de privata företagen. Där har Leif Pagrotsky fel, säger finansminister Bosse Ringholm. – Det andra är att jag tycker att det är konstigt att han vill sätta munkavle på de statliga företagen. Om det är bra för de statliga företagen med en gemensam valuta i Europa och att Sverige ingår i den gemensamma valutan då ska inte Leif Pagrotsky motarbeta det. Det tycker jag är helt fel. Ni har ju haft en munkavle debatt inom partiet, har den lagt sig, är det fritt fram nu? – Han tycks vilja återuppväcka den i en märklig form. De statliga bolagen måste ju rimligen få tala om vad som är bra för dem, säger finansminister Bosse Ringholm.
Robert Sennerdal, Marcus Ålsnäs och Anna Hanspers, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".