Tonen skärps i bråket om OS-bordellerna

Tonen hårdnar nu i det grannbråk som blossat upp mellan Sverige och Danmark. Bråket handlar om det protestbrev mot Greklands planer på att utöka antalet bordeller i samband med OS. Ett brev som alla nordiska länder skrivit på, utom Danmark.
I danska tidningar på torsdagen kallar den danska jämställdhetsministern, Henriette Kjaer, sin svenska kollega för självgod och menar att det svenska initiativet är trams på sandlådenivå. Något som fått jämställdhetsminister Margareta Winberg att reagera. – Jag är väldigt förvånad att man uttrycker sig så, att det skulle vara barnsligt eller självgott. Jag tycker inte det är barnsligt att reagera mot det. Är det så att den danska ministern vill kalla det för barnsligt, då är vi väl det. men vi står för det här för vi är emot det. Bakgrunden till konflikten är alltså att Danmark, som enda Nordiska land, valt att inte skriva under protestbrevet riktat till Atens borgmästare. Något som i går fick Margareta WInberg att ifrågasätta sin danska kollega. Henriette Kjaer, som hävdar att det svenska initiativet är meningslöst, tar inte stillatigande emot kritiken. I danska tidningar säger hon i dag: ”Prostitutionen är laglig i Grekland och vi kommer inte att minska den genom att hötta med pekfingret. Det är bara ett självgott sätt att framhäva sig själv på.” Detta har fått Margareta Winberg att skärpa tonen. Hon säger att uttalandet gör henne mycket förvånad och tillbakavisar påståendet att det här skulle vara är ett sätt att framhäva sig själv inför hemmapubliken: – I så fall skulle man ju inte bemödat sig om att få med andra länder. Men tror du att brevet får någon effekt? – Det vet inte jag. Men det har, hittills i alla fall, skapat en debatt. Inte bara i Sverige, Norden och Baltikum utan även i övriga delar av Europa, säger jämställdhetsminister Margareta Winberg.
Lisa Helgesson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".