Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen utreder LSS-väntetider

Redan i dag är det svårt för kommunerna att helt leva upp till lagens krav om att ordna särskild bostad och stöd till funktionshindrade. Det säger Kommunförbundets direktör Britta Rundström apropå att regeringen nu hotar med att skärpa lagstigningen ytterligare.
Huvudproblemet, enligt Rundström, är att kommunerna inte har fått ersättning från staten för den fördubbling av kostnaderna för de funktionshindrade som skett under de senaste fem åren. Örebro sämst i landet I Örebro län var kommunerna under förra året är näst sämst i landet på att ge funktionshindrade rätt stöd och service. Det ser fortfarande tufft ut konstaterar Örebros kommunalråd Carina Dahl. #150; I dag har vi 24 med psykiska funktionshinder som står i kö och 50 i den övriga som står och väntar. Som det ser ut nu handlar det om tider på ett och två år för att få boende. I dag tillsätter barn- och familjeminister Berit Andnor och socialminister Lars Engqvist en utredning för att ta reda på varför det är så långa väntetider för att verkställa besluten som landets kommuner fattar för att sätta in hjälp och stöd till funktionshindrade och äldre. Inom tre månader Enligt socialtjänstlagen och LSS, Lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade. Ibland är väntetiderna upp emot två år, trots att just LSS ger den enskilde rätt till omedelbar hjälp, vilket juridiskt sett menas inom tre månader. Från Kommunförbundet sida har man under flera års tid drivit en kampanj om att reformen med det särskilda stödet varit underfinansierad. Kommunerna klagar på att de inte fått ersättning från staten när kostnaderna för den här rättighetslagstiftningen har skjutit i höjden. Sedan 1997 har kommunernas kostnader för LSS fördubblats från 14 miljarder till 29 miljarder enligt preliminära siffror från förra året. Inte mer sanktioner Redan i dag finns en möjlighet att utdöma sanktionsavgifter om kommunerna inte gör de som de ska. Men barn- och familjeminister Berit Andnor säger att införa ytterligare sanktionsmöjligheter är inte rätta sättet att förbättra situationen. I stället öppnar hon för möjligheten att på andra sätt underlätta för kommunerna att till exempel kunna ordna fram bostäder när de behövs till de funktionshindrade. #150; En aktuell fråga är ju när det gäller plan- och bygglagstiftningen, där vi nu håller på att titta över processen. Men det finns säkert en rad andra frågor. Det är det här som utredningen ska titta på.
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".