Maud Olofssons tillvägagångssätt vid energiuppgörelsen kritiseras internt. Foton: Scanpix

Intern kritik i C om kärnkraftsuppgörelse

Många centerpartister är kritiska till hur det gick till när partiet gjorde upp om kärnkraften för ett par veckor sedan. Det visar en undersökning som Ekot har gjort bland ledande centerpartister runt om i landet. Sju av tio svarade och mer än hälften tycker att alliansens uppgörelse var dåligt förankrad i partiet.

– I kärnfrågorna så måste man ha ett beslut som är förankrat i gräsrötterna, och vi är ett miljöparti som tänker långsiktigt och inte kortsiktigt, säger Fredrik Ingels, vice ordförande för Centern i Västerås.

– Stämman ska vara i maj, och de hade kunnat väntat till dess. Jag hade inte reagerat på samma sätt om det hade blivit ett ja på en sådan stämma, där vi hade diskuterat det här i demokratisk ordning, säger Nina Andersson som är avgående ordförande i Uddevalla.

Ekot har skickat en enkät med frågor till de personer som leder Centern i nästan alla Sveriges kommuner. Många, fler än hälften av dem som svarat, är alltså besvikna över att centerledaren Maud Olofsson förhandlade fram uppgörelsen, utan att först skaffa sig ett mandat från centerpartister ute i landet.

Allianspartiernas energiöverenskommelse innehåller en satsning på förnyelsebar energi, men den innebär också en möjlighet att i framtiden ersätta gamla kärnreaktorer med nya.

För Centerpartiet var det ett historiskt beslut som skakade om rörelsen och även Maud Olofsson själv verkade tagen när hon mötte sina medlemmar på Gotland, dagen efter uppgörelsen.

– Om vi ska vara alldeles, alldeles, alldeles ärliga. Så är det så här: Att det vi gör för att ställa om vårt samhälle mot ett hållbart håll, det gör vi inte för vår egen skull. Utan det gör vi för att vi älskar våra barn och barnbarn, mindre än så är inte uppgiften. Ta på er ledarskapet snälla ni, sa Maud Olofsson med gråten i halsen då.

Ekots undersökning visar att missnöjet främst handlar om hur frågan hanterades. Nästan tre fjärdedelar av de lokala centerledarna är faktiskt nöjda med själva uppgörelsen.

Även om enstaka personer nu lämnar Centern i vredesmod så har de flesta mycket positiva omdömen om Maud Olofsson. Bara en av tio som svarat på ekots enkät är osäkra eller negativa till sin ledare och många tycker att hon har visat prov på både mod och gott ledarskap.

Fredrik Ingels förklarar varför energiuppgörelsen väcker så mycket känslor inom Centerrörelsen, trots ledarens popularitet.

– Ja vi har hållit på och jobbat för att avveckla kärnkraften sedan 70-talet, det sitter i rötterna och det är vår själ, miljön och allting. Kärnkraften är inte en sak som vi blir av med om en eller två generationer, utan det kommer att ta 50-60 generationer innan vi blir av med skräpet från kärnkraften, säger Peter Ingels.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Fakta om enkäten

Ekot har skickat enkäten till 281 av Centerns kretsordförande angående energiuppgörelsen. 190 av dem har svarat på vår enkät. 138 av dem, 73 procent, är nöjda med uppgörelsen trots att över hälften, 53 procent, anser att beslutet inte var tillräckligt förankrat i partiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".