Bra vinår i Italien

2003 blir ett väldigt bra år för italienska viner. Det varma, torra vädret gör att det utvecklas mycket socker i druvorna.
Den här sommaren har varit bra för druvorna, säger Mauro Fontana. De behöver inte mycket vatten. Solen gör att smakerna koncentreras och att det bildas mycket socker. 2003 kommer att bli ett fantastiskt vinår i hela Italien. Mauro Fontana är chef för vinkooperativet Valtidone i norra Italien. Det är ett bergigt landsskap med vinodling på slänterna så långt ögat når. 350 vinodlare Här och där sticker ett hus upp. Valtidone som ägs av de 350 vinodlarna i trakten producerar sex miljoner vin om året. Manuella, en ung kvinna i 25-års åldern, är en av dem. Den här håller på att mogna just nu säger hon och visar en klase med Malvasia, en druva typisk för trakten. Kvalitén är väldigt hög, säger hon. Men på druvklasen ser många av vindruvorna nästan ut som russin. Manuella pekar och säger att de är döda och ska slängas. 40 procent mindre vin Nere i Borgonovo, förklarar Mauro Fontana, om torkan fortsätter kommer det att bli ungefär 40 procent mindre vin i år. Så det kommer att bli dyrare viner. Dels för att det finns mindre, dels för att många kommer att vilja ha den här årgången.
Therese Larsson, Parma
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".