Sparar energi.

Satsning på energiskola ger fler lärare

I Storfors i Värmland finns Sveriges modernaste energiskola. Det är en ny byggnad som minskat Vargbroskolans energikostnader rejält. Nu kan de pengarna istället satsas på fler lärare.

– Den är fräsch och fin. Det var dålig ventilation och isolering tidigare, säger Felicia Sjöstedt, Emma Laven och Malin Lönnhager i klass 9 B. 

De tre går nu i klass 9 B går nu i en skola med jämnt inomhusklimat sommar som vinter. Skolan håller temperaturen genom kroppsvärme, värmealstrande datorer, lampor, extrem isolering och hybridventilation under skolan.  

Temperaturen går bara ned om ingen är i skolan eller lektionssalarna. 

– Om det är ett klassrum som inte används så ofta, som en del språksalar, så blir de väldigt kalla eftersom det är så litet folk som rör sig där, säger Linus Wikström, också  klass 9B. 

Själva skolbyggnationen med solfångare, en vindsnurra och sin speciella isolering blir också en del av pedagogiken vid skolan. I ett speciellt undervisningsrum med paneler kan energitillgången och förbrukningen på lampor och annat följas.  

– Då tror vi, som ett plusvärde, att vi lär våra elever och vår personal mer om de energi- och miljöproblem som finns i världen. Dessutom är det klokt att jobba med energifrågor eftersom energin inte precis blir billigare, säger Dorotea Sohlberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Storfors. 

Satsningen ger pengar tillbaka i form av lägre driftkostnader. Förbrukningen har gått från 250 kilowattimmar per kvadratmeter och år till 50 kilowatt och gett pengar över. Det är pengar som kan satsas på hög lärartäthet, i en kommun som redan ligger över rikssnittet vad gäller antal elever per lärare.  

– Vi har ju en lärartäthet som är betydligt högre än riksgenomsnittet. Det måste ju betalas. Hittar man då tekniker som sänker driftskostnaderna för själva huset, så underlättar det ju att ha en högre vuxentäthet, säger Sven Erik Rehn, rektor vid Vargbroskolan i Storfors. 

Lars Ekelöf
lars.ekelöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".