USA har släppt bilder på Saddamsöner

USA har nu publicerat bilderna på kropparna av Qusay och Uday Hussein, bland annat i irakisk tv. Publiceringen av bilderna anses vara nödvändig för att undanröja, framförallt irakiernas tvivel om att bröderna verkligen är döda. Hur vanliga irakier kommer att resonera återstår att se.
Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon offentliggjorde idag bilder på kropparna av Saddams Hussein dödade söner, Qusay och Uday. Ansiktena är vanställda men de som kände bröderna säger att de är lätt igenkännliga. Svårt beslut Att publicera bilderna på de döda kropparna var inte ett helt lätt beslut efter som det strider mot den amerikanska krigsmaktens principer. På torsdagen skedde det i varje fall, detta för att undanröja allt tvivel bland vanliga irakier om att Qusay och Uday Hussein verkligen är döda. Vanställda ansikten Bilderna visar ansiktena och överdelen av kropparna på det som sägs vara Uday och Qusay Hussein. Ansiktena är vanställda. Qusay har ett drygt decimeterlångt djupt sår i ansiktet, Uday verkar ha skjutits med ett skott i huvudet. Det var oklart om han dödats eller begått självmord. Annars har den amerikanska arméns version varit att de dödades när de anfölls med pansarvärnsrobotar när de befann sig i ett hus i Mosul i norra Irak i tisdags. Jämfört med tankdkort Bägge två har delvis ändrat sitt utseende jämfört med tidigare, de har bägge kraftig skäggväxt, en av dem har också skaffat sig långt hår. USA har fastställt de båda brödernas identitet genom jämförelser med tandkort och i Udays fall med hjälp av röntgenbilder. Fyra höga före detta irakiska politiker har också bekräftat att det är Uday och Qusay och USA menar att det inte är någon som helst tvekan om deras identitet. Misstron kan finnas kvar Frågan nu är om vanliga irakier kommer att tro att det Saddam Husseins söner på bilderna, när de offentliggörs i irakiska media. De två männen är kanske inte omedelbart igenkännliga för dem som inte sett de på nära håll, och det är möjligt att misstron kommer att finnas kvar. I så fall missar USA sitt mål med att publicera bilderna, för först om vanliga irakier accepterar att de två är döda kommer de att inse att regimen Saddam Hussein är borta för evigt. Då kommer de som är lojala mot Saddam Hussein inse att motstånd är meningslöst. De som varit rädda för att han kommer att komma tillbaka vågar då samarbeta med USA, resonerar Bushadministrationen. Än så länge finns dock inga tecken på att det väpnade motståndet mot USA-trupperna minskar, på torsdagen dödades tre amerikanska soldater i ett bakhåll nära just staden Mosul.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".