Banverket hittar inga läckagespår

Det är inte säkert att läckaget av den cement- och lerblandning i Lyabäcken kommer från provborrningarna i Hallandsåsen. Det kan Banverket och Skanska/Vinci konstatera efter att man på torsdagen har gjort omfattande undersökningar och utgrävningar på provborrningsplatsen.
Hur de stora mängderna cement- och lerblandning hamnade i och kring Lyabäcken Banverket dock inte svara på. – Vi har letat efter en punkt i marken där det här har kommit upp. Vi har grävt och grävt och vi hittar ingenting , säger Banverkets projektchef Christer Möller. Har grävningarna gjorts efter konstens alla regler? – Ja, vi har varit väldigt noggranna. Vi har till och med tagit en arkeolog för att gå försiktigt fram så att vi inte ska missa någonting. – Vi har grävt ända intill den lilla trumma som finns däruppe så vi har verkligen försökt att penetrera hela ytan. Ett sådant här pass stort utsläpp borde ju lämna några spår efter sig tycker jag, säger Christer Möller. – Sedan har vi tagit ett stort antal jordprov men vi kan alltså inte se några som helst märken i marken. Den här cement- och lerblandning som låg på marken och som sedan har läckt ned i bäcken på något sätt, är det tänkbart att det inte härrör från provborrningarna? – Det kommer vi nog ganska snart att få svar på. Det tror vi nog att det är samma material, i alla fall har det sett väldigt likartat ut och vi har ju tagit prover på det så vi kommer att få svar om det är samma typ av medel som vi använder i själva borrningarna. För en månad sedan blev ett ton sådant här injekteringscement stulet från byggarbetsplatsen, spelar det någon roll i er bedömning? – Nej, det sker alltid stölder på arbetsplatser. Vi vill inte gärna spekulera i vad som kan ha hänt om det så att säga inte har kommit nedifrån marken. – Vi kan i alla fall konstatera så här långt att vi inte hittar någon källa där det skulle kunna komma upp ur marken. Vi har haft kommunen med oss och vi har gjort en väldigt noggrann undersökning och vi hittar inga spår efter att det har kommit nedifrån marken, säger Banverkets projektchef Christer Möller.
Roger Bengtsson, SR Kristianstad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".