Foderkontroll av salmonella har brustit

Det foder som bidragit till landets mest omfattande salmonellautbrott har med största sannolikhet sitt ursprung i Brasilien, Danmark eller Tyskland. Men exakt varifrån det kommer är fortfarande en gåta, enligt Kjell Larsson, pressansvarig på Lantmännen. Leveranserna testas på två ställen, men smittan har passerat utan att upptäckas.
– Därför att de råvaror som i första hand är salmonellasmittade, som kommer in till fabrikerna, kommer från utlandet. Det är de importerade produkterna som tar med sig salmonella, säger Kjell Larsson. Lantmännen köper råvaror i form av soja från Brasilien och raps från framförallt Danmark och Tyskland. Det är förmodligen leveranser från något av dessa länder som ligger bakom det omfattande salmonellautbrottet, men exakt varifrån det kommer är fortfarande en gåta. Upptäcktes inte Närmare 50 gårdar har drabbats och notan lär hamna på över 200 miljoner kronor för att ersätta och sanera de drabbade gårdarna som smittats av foder från Lantmännens Foderfabrik i Norrköping. Mellan fem och tio procent av alla utländska råvaror som kommer till fabriken är smittat med salmonella. Detta upptäcks normalt innan det kommer in i fabriken, men smittade leveranser förstörs inte, bara saneras för att sedan gå in i fabriken. Kjell Larsson på Lantmännen hävdar att man helt enkelt inte har råd att slänga sådana leveranser. – Så bra marginaler har vi inte, och lär väl aldrig få, säger han. Kontrollen brast Även inne i fabriken finns ett kontrollsystem för att upptäcka salmonella. Leveranserna testas alltså på två ställen, men i det aktuella fallet har hela kontrollapparaten fullkomligen kollapsat. – Det kan vara en kombination av mänsklig faktor, teknik och att rutinerna kanske inte har varit anpassade till de förutsättningar som har funnits, säger Kjell Larsson, pressansvarig på Lantmännen.
David Svanberg, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".