Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslag av Rohypnol minskar

Publicerat fredag 25 juli 2003 kl 05.00
Tullens beslag av det narkotikaklassade läkemedlet Rohypnol har minskat rejält under första halvåret i år. En viktig orsak är att tillgången på Rohypnol i Ryssland har strypts.
Under flera år har en stor del av den illegala Rohypnolen som förts in till Sverige kommit via den vanliga läkemedelsmarknaden från Ryssland. Minskad illegal handel Men nu har tillverkaren av preparatet, läkemedelsjätten Roche, slutat leverera till den ryska marknaden. Det betyder att även den illegala handel i Ryssland med läkemedlet har minskat. Något som alltså fått direkta effekter på de svenska beslagen, menar både Rikspolisstyrelsen och Tullverket. - Vi har sett att antalet beslag har gått ner. Vi har beslagtagit betydligt färre tabletter i år än motsvarande tid i fjol, säger Tore Rågnäs, chef för Tullverkets underrättelse- och analysenhet. Debatten kring narkotikaklassade läkemedlet Rohypnol har varit häftig på senare tid. Flera fall har drivits av åklagare för att få till stånd en straffskärpning. Kan klassas hårdare I normala fall används medlet som sömnmedel och förskrivs av läkare. Den som konsumerar Rohypnol i större mängder blir känslokall och aggressiv. Läkemedlet används av kriminella för att lättare kunna genomföra våldsbrott. Ett av målen har drivits ända upp i Högsta Domstolen. Beroende på om HD går på åklagarlinjen så kan en strängare syn på Rohypnolhantering komma till stånd i Sverige. Någon minskad tillgång på Rohypnol ute i brukarleden har Länskriminalens narkotikaspanare i Stockholm ännu inte märkt av. Det vanliga är i och för sig att det tar lite tid innan de lager som finns och som det säljs ur tar slut. Förfalskningar Tullens Tore Rågnäs räknar dock inte med att missbruket av Rohypnol kommer att minska. Han tror att smugglingen kommer omdirigeras. Mer kommer gå via Baltikum, där försäljning av Rohypnol fortfarande är tillåtet. Dessutom har förfalskningar av preparatet börjat dyka upp, och det är en ny trend. - Det finns dels äkta Rohypnol men det finns också en hel del förfalskningar på marknaden. Det tyder på att efterfrågan är stor om man till och med förfalskar den här typen av tabletter, säger Tore Rågnäs, chef för Tullverkets underrättelse- och analysenhet .
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".