Miljöpartiet stödjer Pagrotskys uttalande

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson stödjer näringsministern Leif Pagrotsky i hans kritiserade uttalanden, och tycker att Pagrotsky har helt rätt i att Svenskt Näringsliv ska redovisa hur mycket pengar de satsar på ja-kampanjen.
– Jag tycker att det är bra att Pagrotsky tar bladet från munnen. För att det här är en viktig fråga, där svenska folket måste ha en rimlig chans att kunna ta ställning till vad som försiggår, säger Peter Eriksson. Det var på onsdagen som finansministern gick till attack mot Pagrotsky för att han sagt att om det visar sig att Svenskt Näringsliv bara blir en politisk kampanjorganisation för ja-sidan, så måste de statliga företagen överväga om de ska fortsätta att vara medlemmar i organisationen. Det gillade inte finansministern. Nej-röstande företagare Men Peter Eriksson förstår vad Pagrotsky menar, och säger också att det måste kännas jobbigt för ett bolag som säger nej till EMU att vara medlem i en organisation som så uttalat är för. Och det är ytterligare ett skäl till varför summan måste redovisas offentligt. – Det finns ju väldigt många företagare som kommer att rösta nej, och som säkert är oerhört intresserade av att veta hur mycket av deras medlemsavgifter som går till ja-kampanjen, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. ”Inte politik” Håkan Bryngelsson sitter i styrelsen för Svenskt Näringsliv. Han säger att det är av stategiska skäl som de aldrig redovisar några summor och han förstår inte varför detta skulle vara en mer politisk kampanj än andra kampanjer. – Jag har varit med och fattat beslut om att driva andra kampanjer, som till exempel att stimulera för tillväxt i det svenska samhället. Vilket då ska leda till ökat välstånd. Det är väl också ett politiskt initiativ, och i så fall skulle vi inte ha deltagit i det heller, säger Håkan Bryngelsson. Styrelseledamot Håkan Bryngelsson är också vd för Vasakronan. För Vasakronan handlar kampanjen inte om politik säger han, utan om att EMU och euron är bra för Vasakronan. LKAB neutrala Ett annat staligt medlemsföretag är LKAB, vars vd Martin Ivert säger till Ekot att LKAB inte har några problem med att Svenskt Näringsliv ger pengar till ja-sidan eftersom ett majoritetsbeslut har gjort att det blivit så. Vad gäller EMU så har LKAB valt att vara neutralt. Martin Ivert säger till Ekot att frågan är för het och komplex för att de ska kunna ta ställnig. Också när det gäller frågan om summan ska redovisas eller inte är LKAB neutralt. Det spelar ingen roll för oss, säger Martin Ivert till Ekot.
Marthina Stäpel

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".