Ekonom varnar för ny börsbubbla

Stockholmsbörsen har hittills i år stigit med tio procent, vilket även fått IT-aktierna att stiga rejält. Men frågan är om det här bara är en ny börsbubbla.
Hos flera fondkommissionsfirmor är tongångarna i alla fall positiva, bland annat hos Avanza, där Claes Hemberg är informationschef. - Vi tror att den kommer att gå upp ytterligare tio procent, alltså plus 20 procent totalt i år i så fall, säger Claes Hemberg. Optimismen har börjat återvända bland aktiemäklarna, kanske funderar många småsparare fundera på att åter börja spara i aktier. ”Nu är det köpläge” löd rubriken nyligen i tidningen Veckans Affärer specialnummer om börsen. Och tidningens kommentator Anders Haskel skrev att ”när humöret svänger på börsen går det snabbt”. Det nya börsklimatet glädjer förstås mäklarbranschen som efter tre år med fallande kurser, själv hamnat i kris, provisionerna gått ned och många har blivit av med sina jobb. Det är åter det positiva som lyfts fram, att aktier är ett bra placeringsalternativ jämfört med till exempel obligationer. Patrik Enblad, vd för fondkommissionärsfirman Hagströmer & Qviberg säger att han sett vändningen. - Man måste se börsuppgången i olika tidsperspektiv. Ser man det på lång sikt, så tror jag personligen att vi har sett en vändning på börsen. Kortsiktigt så har det gått väldigt bra, det är möjligt att det kommer någon lite mindre rekyl. Men på lång sikt är vi positiva, säger Patrik Enblad. Men det finns de som varnar för alltför högt uppskruvade förväntningar. Föreningssparbankens chefsekonom Hubert Fromlet tror att risken är stor för att det kan vända ned igen, anledningen är att osäkerheten fortfarande är stor när det gäller utvecklingen av den reala världsekonomin. - Ja det har ju byggts upp förväntningar som måste infrias. Den verkliga ekonomin, företagens resultat och tillväxten släpar fortfarande efter i det avseendet, så att det måste infrias är väl något alla väntar på, säger Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".