Sverige ger stöd till bomullsproducenter

I september håller världshandelsorganisationen WTO toppmöte i den mexikanska turistorten Cancún. Sverige har beslutat att hjälpa fyra bomullsproducerande länder att föra fram sina intressen under mötet.
De afrikanska länderna Benin, Burkina Faso, Mali och Tchad är beroende av sina inkomster från bomullsproduktion. Men de tycker att handeln på världsmarknaden är orättvis eftersom jättarna: EU, Kina och USA, subventionerar sina bomullsproducenter, och därför kan konkurrera med lägre priser. Sverige ger bidrag De fyra afrikanska länderna vill att de rika ländernas stöd till bomullsproduktion ska förbjudas. Och Sverige ställer sig bakom deras krav med ett bidrag på 450 000 kronor. Nederländerna, Tyskland och Schweiz ger har också beslutat att bidra med samma summa. Medan de båda bomullsproducenterna inom EU, Grekland och Spanien, sannolikt inte har fått någon förfrågan om att ge stöd. Obalans i makten Magnus Walan jobbar med handelsfrågor på biståndsorganisationen Diakonia, och han är generellt kritisk till Sveriges hållning inför WTO-mötet, men positiv till beslutet att stödja de fyra länderna. - Spontant så tycker jag att det låter som ett bra initiativ från Sveriges sida. Handelsreglerna är ju extremt obalanserade till utvecklingsländernas nackdel, och det beror ju på de ojämna maktförhållandena i WTO, säger Magnus Walan. Litet stöd Det svenska stödet ska ge de fyra länderna möjlighet att förbereda sig inför WTO-mötet och att skicka en delegation till Cancún. - Det kanske innebär att de här fyra länderna kan ha råd att skicka sina handelsministrar till WTO-mötet, för att kunna matcha de flera hundra delegaterna som industriländerna skickar. Men trots att Magnus Walan välkomnar det svenska initiativet är han i stort kritisk till Sveriges hållning inför mötet. - Problemet är att Sverige står bakom EUs handelspositioner. Där man föreslår att förändringarna i stort kring de här orättvisorna för jordbrukspolitiken enbart ska göras om utvecklingsländerna går med på en massa andra villkor, som inte gynnar dem, säger Magnus Walan, som arbetar med handelsfrågor på biståndsorganisationen Diakonia.
Lena Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".