Obamas statsbudget väntas. Foto: Ron Edmonds/Scanpix.
USA

Oro för att banker i kris ska förstatligas

När Barack Obama den här veckan ska lägga fram sin första statsbudget gör han det mot en ekonomisk utveckling som ser allt dystrare ut på många områden. Oron inför ett eventuellt förstatligande av krisdrabbade banker bara fortsätter.

När är botten nådd är frågan som många inom den amerikanska ekonomin ställer sig. 

På börserna fanns det vissa tecken på återhämtning under januari i år, men under februari har dessa uppgångar försvunnit och Dow Jones är nu till exempel nere på nivåer som inte setts till på flera år. 

Ny oro kommer också utifrån uppgifter som tyder på att den ekonomiska statistiken från sista kvartalet förra året kommer att visa att tillbakagången för USA:s BNP var betydligt större än tidigare sagts.  

Och nedgången på marknaden handlar mycket om det amerikanska banksystemets framtid. 

Bankaktierna har sjunkit och dragit övriga marknaden med sig inför investerares oro inför envisa rykten om att staten är på väg att ta över flera krisdrabbade banker, som till exempel Bank of America och Citigroup.  

Regeringen Obama har dock försökt lugna marknaden genom att säga att man helst ser ett privatägt banksystem även i krisens stund. 

Uppgifter i Wall Street Journal i dag säger dock att Citigroup och finansdepartementet är i diskussioner om en lösning där staten utökar sitt ägande i storbanken upp till 40 procent. 

Den här veckan också inleder finansdepartementet de utlovade så kallade stresstesterna av de amerikanska storbankerna för att undersöka deras finansiella hälsa och utifrån det avgörs bland annat hur mycket mer i statligt stöd bankerna behöver. 

Wall Street Journal skriver också att finansdepartementet börjat förbereda möjligheten att låna upp motsvarande 350 miljarder kronor om de krisdrabbade biltillverkarna General Motors och Chrysler skulle behöva rekonstrueras under de amerikanska konkurslagarna.

Billtillverkarna vill ju helst undvika detta, men regeringen vill inte utesluta den möjligheten. 

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".