Sprängmedelsfynd sprider oro i Ryssland

Den ryska säkerhetstjänsten upptäckte i natt en gömma med sprängmedel, som skulle kunna användas vid nya självmordsattentat i den ryska huvudstaden. Bland annat hittades sex bälten fyllda med sprängdeg.
Fynden av sprängmedlen gjordes i en privatbostad i ett sommarstugeområde i sydvästra Moskva. Personal från säkerhetstjänsten FSB och Rysslands högsta åklagarmyndighet deltog i sökandet i datjan, men har inte meddelat hur de kom gömstället på spåren. Sex kilo sprängdeg Bland det som beslagtagits i sommarstugan, finns sex bälten som tillsammans innehåller sex kilo sprängdeg. Experter från FSB försöker nu desarmera laddningarna – en av deras kolleger omkom för två veckor sedan, när han skulle oskadliggöra en annan laddning som hittats på en kvinna utanför en restaurang. Det är på lördag tre veckor sedan två kvinnor utförde självmordsattentaten mot rockgalan på Tusjino-fältet. Rädsla för fler attentat Då dödades 14 åhörare samt de båda kvinnorna och sprängämnesexperten från FSB var nästa offer. Oron är mycket stor i Moskva att nya självmordsbombare ska skörda ännu fler offer. De ryska myndigheterna uppger att det är tjetjener som legat bakom de tidigare dåden. Om det stämmer innebär det att utbrytarna i bergsrepubliken flyttat slagfältet från Kaukasus till hjärtat av själva Ryssland.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".