Vietnameser syndabockar i valrörelse

På fredagen är det valrörelsens sista dag i Kambodja inför valet på söndag. Valrörelsen har handlat mycket om relationerna till det mäktigare grannlandet Vietnam; om gränstvister och alla de vietnameser som bor i Kambodja. De två största oppositionspartierna har inte dragit sig för att spela på anit-vietnamesiska strömningar.
”De kommer hit och stjäl vårt land, de tar våra jobb. Om vi inte är försiktiga, är vi snart en minoritet i Kambodja”, sa Prins Ranariddh på fredagen. Han leder rojalistiska Funcinpec, det ena av landets två största oppositionspartierna. Båda partierna har under hela valkampanjen pratat vitt och brett om om gränstvisterna med Vietnam och att något måste göras åt den vietnamesiska minoriteten. Stor gupp vietnameser Här finns en relativt stor grupp vietnamesiska invandrare utan uppehållstillstånd, ingen vet med säkerhet hur många. Det finns också vietnameser som är kambodjanska medborgare. Men i valtalen görs ingen större skillnad mellan grupperna. Uar är från Vietnam och bor och jobbar här, helt utan papper. Han kom till Kambodja första gången som soldat 1986. Han var spion i provinsen Siem Reap, fram tills att de vietnamesiska trupperna drog sig tillbaka från landet 1989. Två år senare kom han tillbaka för att söka jobb Vill stanna Numera jobbar Uar som byggnadsarbetare. Han är inte rädd för den antivietnamesiska retoriken, men vill regimen att han ska åka hem gör han det. Helst stannar han dock, Uar har sina vänner här. Dessutom är arbetet i Phnom Penh mer välbetalt och närmare hans hemby, än ett motsvarande arbete i en storstad i Vietnam. Relationen till grannlandet Vietnam är infekterad och komplicerad. Röda Khmerernas folkmordsregim i Kambodja störtades 1979 och efterträddes av en Vietnamunderstödd socialistregim, som styrde landet under tio år: I slutet leddes den av Hun Sen, som numera är Kambodjas premiärminister och ledare för regeringspartiet CPP. Regeringens svaga punkt Många kambodjaner anser att oppositionspartierna använder Vietnamfrågan för att det är regeringens svaga punkt. Det är de som har infört immigrationslagarna, men ser inte till att de efterlevs, på grund av korruptionen. Im, med vietnamesiska rötter, är född här. Hon är kambodjansk medborgare och driver ett litet kafé. Hon uttrycker det hela enklare än så. ”Oppositionspartierna hatar Hun Sen, och gör allt för att få makten”, säger hon.
Amanda Rydman, Phnom Penh, Kambodja
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".