Juristers brottslighet kan granskas

Internationella juristkommissionen i Sverige överväger nu att granska sina förtroendevaldas brottsregister. Detta sedan det visat sig att den rånare som sköts till döds efter värdetransportrånet i Bräkne-Hoby satt med i kommissionens styrelse.
Mannen var juriststuderande, men också tidigare dömd för mord, något de andra i styrelsen inte visste om. Ordföranden Joakim Nergelius förstod sambandet när han läste nyheten om den döde rånaren. – Det var oerhört chockerande. Jag har träffat personen i fråga två gånger och själva vetskapen att han suttit med på möten där vi haft diskussioner, samtidigt som han satt och planerade rån får mig att reagera med bestörtning. Inget inflytande Bestörtning låg på det mänskliga planet för verksamheten i juristkommissionens svenska avdelning hade mannen inte hunnit få nåt inflytande över. Kommissionen jobbar bland annat för SIDA med biståndsprojekt runt om i världen. Inte själklart med brottsgranskning Nu har styrelsen börjat prata om att man kanske ska kontrollera nya medlemmars brottsregister. Men för ordföranden är det inte helt självklart att en organisation som jobbar med just individers rättsskydd ska ägna sig åt sådant. – Man ska inte säga att det är omöjligt att göra kontroller men frågan är om det är lämpligt och hur långt man bör gå i så fall. Vad är det som kan vara olämpligt? – Det är integritetsaspekter men det får vägas mot den skada en förening kan tillfogas när sådant här händer. Sonat sitt brott Men det finns fler faktorer att ta hänsyn till. En person som avtjänat sitt straff har ju därmed sonat sitt brott. En princip som ordföranden Joakim Nergelius håller högt. Fast det här brottet, mord, var ju så grovt och så färskt. Skulle samma situation dyka upp igen, med alla korten på bordet, då vet Joakim Nergelius hur han skulle välja. – Då tycker jag inte att han vore lämplig i styrelsen även om han hade avtjänat sitt straff. Det är min personliga uppfattning.
Kristina Hedberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".