Desperat situation i Monrovia

Efter en relativt lugn dag på torsdagen har hårda strider åter skakat Liberias huvudstad Monrovia på förmiddagen. Sam Nagbe vid den humanitära organisationen Oxfam beskriver en allt mer desperat situation i den omringade staden.
– Ett tiotal granater har precis slagit ned kring Mamba point och jag har precis hört att några av granaterna kan ha träffat en skola där tusentals flyktingar finns, säger Sam Nagbe som beskriver hur den humanitära situationen i Monrovia som katastrofal. Sedan en pumpstation slagits ut är regnet som faller över staden det enda vatten som finns. Kolera och andra sjukdomar sprider sig i den inringade staden och de döda begravs i grunda gravar på stranden. Maten sinar, men hjälporganisationerna kan inte komma till sina lager. De är fulla av proviant eftersom vägen till hamnen ett par kilometer från stadskärnan är avskuren. Vädjanden om eldupphör På torsdagen höll FN:s säkerhetsråd ett möte om situationen i Liberia men man lyckades inte komma överens om mer än nya vädjanden om eldupphör så att humanitär hjälp kan komma fram. Både den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas och Nigeria har lovat skicka trupper men kräver först att parterna respekterar en vapenvila. Även USA har sagt att de kommer att skicka trupper till landet men kräver att president Charles Taylor först lämnar landet och att parterna avbryter striderna. Charles Taylor säger i sin tur att han är beredd att lämna landet. men kräver att internationella trupper först är på plats. Civilbefolkningen gisslan Medan de stridande parterna sitter fast i ett ställningskrig kring den sista bron in till staden som ännu hålls av Charles Taylors trupper har de politiska förhandlingarna fastnat i ett spel där alla parter väntar på att andra ska agera först. Civilbefolkningen som hålls som gisslan i huvudstaden Monrovia tycks allt mer uppgiven om hjälp utifrån och inriktar sig på en slutstrid mellan rebeller och de sista resterna av regeringsarmén. – Det enda som kan rädda oss nu är att utländska trupper kommer in och ställer sig emellan de stridande. Jag vill inte tänka på vad som händer annars, men det kan bli ett folkmord, säger Sam Nagbe, vid den humanitära organsationen Oxfam.
Johan Schmidt

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".