Sjuka efter terrorattacken

Många brandmännen i New York har fått hälsoproblem efter räddningsinsatserna i World Trade Center efter terrorattackerna den 11 september och planerar att stämma myndigheterna.
Brandmännen vill stämma stadens myndigheter för att de inte fick tillräcklig skyddsutrustning under insatserna i katastrofområdet. En av de drabbade är Palmer Doyle som berättar för Ekot att han och många andra drabbats av den så kallade World Trade Center-hostan. Palmer Doyle säger att hans röst förändrats efter att han arbetat i katastrofområdet. Officiella mätningar i området visar också på höjda värden av flera skadliga ämnen, och boende och arbetande på södra Manhattan har klagat över den stickande doften och oroligt frågat om riskerna, som tonats ner av myndigheterna. Flera av Palmer Doyles kolleger har fått ögon- och lungproblem. Nu försöker han få alla brandmän och andra som arbetat i katastrofområdet att ställa sig bakom en stämningsansökan mot myndigheterna i New York, som anklagas för att inte ha tillhandahållit tillräckligt med skyddsutrustning, bland annat saknades gasmasker, och ibland delades dessutom fel utrustning ut - speciellt dom första dagarna efter terrordåden den 11 september. Enligt brandmännen var då luften i området full av cancerframkallande gifter - och det är de långsiktiga konsekvenserna Doyle och hans kollegor är oroliga för. Palmer Doyle befarar att fler brandmän kommer att bli sjuka och de vill vara säkra på att myndigheterna då tar hand om dem och deras anhöriga. Några brandmän sägs tveka - dom anser att riskerna ingår i jobbet och att det finns andra direkt drabbade av katastrofen som är i mer akut behov av ekonomisk hjälp, men mot bakgrund av den hjältestatus brandmän, polis och annan räddningspersonal fått efter 11 september så bedöms chanserna för dem att få igenom sina krav vara mycket goda
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista