Svår kris för Blair

I Storbritannien djupnar krisen för regeringen Blair, efter vapenexperten David Kellys död. En opinionsmätning på fredagen visar att förtroendet för premiärmininstern sjunkit dramatiskt och det kommer också uppgifter att hans närmaste man vill avgå.
– Jag har röstat på honom två gånger, men ska inte göra det den här gången. Paul Seady har röstat på Blair två gånger men tänker inte göra det igen. Det verkar han inte vara ensam om. Svåraste politiska kris För marken skakar allt häftigare under Tony Blair som just nu befinner i sin svåraste politiska kris under sina sex år som premiärmininster. Att vapenexperten David Kellys död blev ödesdiger för regeringen och premiärmininsterns ställning visas tydligt dagens opinionsmätning som publiceras i tidningen The Daily Telegraph. Tror inte på hans ord Mer än sextio procent menar att regeringen har tappat kontrollen och för andra mätningen i rad är det konservativa partiet större än labour. Men kanske mest uppseendeväckande är det att nära hälften av de tillfrågade, 47 procent, säger att de inte längre tror på ett enda ord som Tony Blair yttrar. Bytt politik Ben Idds är en av dem. Han tycker Blair har bytt politik och ändrat sina åsikter, så vem kan tro på honom frågar sig Ben. – Nej, jag tror inte ett enda ord han säger. Han har bytt politik och ändrat sina åsikter, så varför ska någon tro på honom. Blairs närmaste man vill avgå BBC uppger i dag också att Blairs närmaste man och informationschef, Alister Campbell, vill lämna sin post. Men att göra det nu bedöms vara omöjligt. Eftersom det skulle vara att erkänna att regeringen faktsiskt bär ansvar för Kellys död och och den påstådda manipuleringen av underrättelseuppgifter inför Irakkriget.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".