Barack Obama med vice presidenten Joe Biden och talmannen Nancy Pelosi i bakgrunden. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.
USA

Obama vill ingjuta mod i amerikanerna

Uppdaterad 05:36
USA:s president Barack Obama höll inatt sitt första tal till den amerikanska kongressen. Talet blev en sammanfattning av presidentens stora målsättningar för sin tid som president och ett försök att mitt i den ekonomiska krisen ingjuta lite självförtroende i landet.

– I kväll vill jag att alla amerikaner ska veta att vi ska återuppbygga och hämta oss. USA kommer att komma tillbaka, starkare än förut sa Obama till hela kongressens jubel.

Den typen av formuleringar var en viktig del av Barack Obamas första tal till den amerikanska kongressen.

Men Obama pratade förstås också om de stora ekonomiska utmaningar USA står inför och varnade för att statens försök att rädda det amerikanska finanssystemet, som redan kostat 700 miljarder dollar, kan komma att bli ännu dyrare. Obama lovade också att hans regering inte kommer överge den krisdrabbade amerikanska bilindustrin.

Men trots de bistra ekonomiska tiderna och det enorma budgetunderskottet, så la Obama också ut en långsiktig reformagenda för USA, baserad på sina viktigaste vallöften.

– Vi måste göra långsiktiga investeringar som gör att vi kan konkurrera med resten av världen, sa Obama.

Hans tre byggstenar för detta kommer bli en försök att reformera det amerikanska sjukvårdssystemet, så att alla amerikaner får tillgång till en sjukförsäkring, att förnya det amerikanska energisystemet, han utlovade 15 miljarder dollar per år i satsningar förnyelsebar energi och slutligen förbättra det amerikanska utbildningssystemet.

De länder som besegrar oss i utbildning idag, kommer att konkurrera ut oss imorgon, sa Obama och betonade bland annat problemet med att USA är ett av de I länder som har högst andel elever som inte går ut gymnasiet.

Utrikespolitiken var denna gång en liten del presidentens tal. Han ska dock inom kort presentera hur USA ska dra tillbaka sina trupper från Irak.

Noterbart är att att Obama bara använde ordet terrorism två gånger i sitt nästan en timme långa tal och att han överhuvudtaget inte pratade om USA:s roll om att sprida frihet och demokrati i världen - ett tema som den förre presidenten Bush, ofta återkom till.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".