Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk inom polisen efter prostitutionsrapport

Publicerat fredag 25 juli 2003 kl 17.02
Polisledningen i Norrbotten anser inte att den har gjort något fel i prioriteringar när det gäller misstänkt sexhandel med ryska kvinnor, apropå den rapport av rikskriminalen som offentliggjorts på fredagen. I rapporten beskrivs den gränsöverskridande sexhandeln som förhållandevis omfattande.
Rikskriminalen har samlat in egna uppgifter och analyserat redan existerande underrättelsematerial som polisen i Norrbotten valt att inte gå vidare med. – Tja, den rapporten är ungefär samma som man framförde till regeringen. Den innehåller ungefär samma obekräftade sakuppgifter, en hel del antaganden, säger Ivan Wikström, länskriminalens biträdande chef i Norrbotten, som inte anser att rapporten är mycket värd. – Man har haft en utredare som på tio minuter har konstaterat detta i Norrbotten och den uppfattningen hade han nog redan när han kom. Det var regeringens särskilda rapportör i kvinnohandelsfrågor som i våras sammanställde en rapport från rikskriminalen där den misstänkta gränsöverskridande sexhandeln i Norrbotten lyftes fram. Kritiken då från länspolisledningen i Norrbotten var hård, man kallade innehållet överdrivet och ansåg att det inte var något problem att inget åtal inletts trots att det fanns detaljerade underrättelseuppgifter om både sexköp och koppleriverksamhet med ryska kvinnor. Nu har alltså en ny rikskriminalrapport författats och bråket är i full gång. Ivan Wikström är inte nådig i sin kritik av det som han kallar lösa antaganden. – Vi har väldigt goda kontakter med rikskriminalen när det gäller grovt våld och spaning och det är ödmjuka kollegor rakt igenom som inte alls vill förstöra förhållandet med landsorten. Men nu har vi konfronterats med en annan typ av rikspolis. Det är ju tråkigt att det ska bli på det här sättet. Rapporten i dag handlar om att det finns ett så stort antal uppgiftslämnare som lämnar samstämmiga uppgifter om att sexhandel förekommer på ett organiserat sätt vid gränsen mot Finland. Det är en viss campingplats i norra Finland dit mellan tio och tjugo ryska prostituerade anländer varje helg. Sedan slussas en del av dem vidare till Sverige där det redan i förväg finns beställningar av deras tjänster. En förundersökning om den misstänkta sexhandeln i Norrbotten har nu inletts av den internationella åklagarkammaren i Sundsvall.
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".