Fler Atenbordeller – ett missförstånd

I Aten tillbakavisar man kritiken som framförts bland annat av vice statsminister Margareta Winberg mot att antalet bordeller skulle öka till OS.
– Jag måste erkänna att vi är rätt förvånade över kritiken och vi tycker att den är för brådstörtad, för snabb och orättvis, säger Paul Anastasi, chef för informationskontoret i Aten inför OS, som delvis tar på sig skulden för missförståndet. Tre prostituerade per bordell För fyra år sedan kom en lag som maximerar antalet bordeller i Aten till 200. Det får heller inte vara fler än tre prostituterade per bordell. Bordellerna får inte ligga nära skolor, kyrkor, parker eller offentliga byggnader. Men ingen har följt upp lagen, och under tiden har antalet prostituerade från Österuopa ökat och de illegala bordellerna har vuxit till ungefär 600 stycken, så därför gjordes en justering från 200 till 230. ”Efterfrågan har ökat” – Eftersom befolkningen har ökat, och efterfrågan har ökat, så var ökningen med 30 en anpassning till verkligheten så här fyra år senare, säger Paul Anastasi. Han lovar att verksamheten ska kontrolleras och att antalet bordeller då snarare kommer att minska än att öka. Winbergs resonemang logiskt Resonemanget att fler legala bordeller ger ännu fler illegala, som jämställdhetsminister Margareta Winberg hävdar, kan Paul Anastasi förstå. – Visst finns det en logik om att ju fler legala bordeller desto fler illegala, men vi kan inte förbjuda världens äldsta yrke, då förvärras bara situationen, säger Paul Anastasi. Demonstrationer i Aten På torsdagen när bordellerna inspekterades fick 15 ägare besked om att deras bordeller måste stängas. Det fick de prostituerade att demonstrera utanför Atens stadshus. Protesterna ser man i Aten som bevis för att det just är en strypning av antalet bordeller som sker. Ekot har sökt Margareta Winberg för en kommentar men hon har avböjt.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".