Amerikansk flottstyrka till Liberia

President George Bush gav order om att en mindre amerikansk flottsyrka ska bege sig till farvattnen utanför Liberia på fredagen. Kort efter uttalandet uppgav rebellgruppen Lurd att den deklarerat eldupphör. Men ännu så länge är det inte tänkt att USA-trupperna ska sättas in på marken.
President Bush sa att USA är allvarligt oroat över utvecklingen i inbördeskrigets Liberia där situationen bara tycks bli värre och värre. USA har länge varit under tryck för att sända trupper dit för att få slut på striderna. Men Washington har hittills avvisat sådana propåer från bland annat FN. Men nu har USA alltså gett med sig lite. Bush sa att han gett order om att en marinkårsstyrka på tre fartyg ska lägga sig utanför Liberia för att understödja en fredsbevarande insats från grannländerna som man hoppas kommer. FN-chefen Kofi Annan välkomnade beslutet. Bush krävde också återigen att Liberias president Charles Taylor lämnar landet. Redan tidigare har försvarshögkvarteret Pentagon sagt att fartygen är på väg. Men att presidenten själv nu offentliggör truppförflyttningen innebär att USA åtminstone i ord kommer närmare en insats. Men ännu verkar man i USA i det längsta försöka undvika att amerikansk trupp verkligen sätts in i striderna. Flottstyrkan leds av en helikopterkryssare med drygt 2 000 marinsoldater om bord. Två av fartygen är just nu i Medelhavet, och det tredje i Röda Havet. Det kommer att ta minst en vecka innan de är framme i Liberia.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".