Lätt att spela bort pengar på internet

Intresset för att spela om pengar på internet har ökat kraftigt de senaste åren. Folkhälsoinstitutet anser att det är en skrämmande utveckling där risken är stor att fler blir spelmissbrukare.
– Det går fort att spela bort sin lön. Det är lätt tillgängligt. Det finns där dygnet runt och det är lockande marknadsfört på nätet. Det blir som att man spelar med något slags monopolpengar. I och med att det är på internet ser man inte pengarna utan de finns bara där som siffror, säger Anders Stymne på Folkhälsoinstitutet. Vad kan det här leda till? – Det kan naturligtvis leda till personliga ekonomiska katastrofer. Spelandet om pengar på internet ökar med raketfart just nu. Det handlar om spel på idrottsresultat, kasinospel och poker på internet, som blir allt populärare. Spelföretaget Ladbrokes räknar med att tjäna över 500 miljoner kronor, bara på svenska spelare i år. Dubbelt så mycket jämfört med förra året. Det är poker på internet som ökar snabbast. En av de som börjat spela poker på internet är Andreas. – Det roliga med att spela poker är att man måste vara bättre än de andra spelarna för att man ska kunna vinna pengar. Om jag vinner pengar vet jag att jag varit bättre än de andra. Det är en liten tävling mot andra.' Hur kul är det? – Vill man tjäna pengar på poker så ska det nästan vara lite långtråkigt. Man ska vara disciplinerad. Det är mycket väntan på bra händer och bra lägen. Så det är klart att det kan vara tråkigt. Det som är bra med nätpoker är att man kan göra annat också. Man kan titta på tv eller lyssna på musik. Man kan göra annat under tiden. Men helt klart är det jättekul. Annars hade jag inte hållt på med det. Men att allt fler spelar om pengar på internetföretag som finns i andra länder innebär att pengar strömmar ur landet. Staten förlorar skatteinkomster och vinsterna hamnar i utlandet, i stället för att komma statskassan eller idrottsföreningar till del. En annan nackdel är att spelbolagen på internet inte gör något för att hjälpa spelmissbrukare. Douglas Roos är Ladbrokes chef i Norden. – I dag tar vi inget ansvar i Sverige. Vi är inte tillåtna att agera i Sverige, vi får inte göra reklam i Sverige, vi får inte etablera oss i Sverige, vi får inte betala skatt i Sverige, trots att vi vill. Vi tar inget socialt ansvar i Sverige men däremot så vill vi göra det. Vi vill etablera oss här, vi vill skapa arbetstillfällen, vi vill betala skatt här och vi vill ta ett seriöst socialt ansvar för de problem som vi skapar, säger Douglas Roos.
Martin Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".