EU-bevakning av finansmarknaden

EU-kommissionen har i dag tagit emot ett förslag om förbättrad övervakning av finanssektorn inom unionen. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso var mycket nöjd när han tog emot rapporten.

Förslaget kan sammanfattas med mindre övervakning i varje land och mer kontroll på gemensam EU-nivå. Och behovet har ju tydligt visats under senare tids finansiella stormar då ett antal banker varit rejält i gungning och också varit i behov av mycket stora statliga räddningsinsatser.

Men frågan om att skjuta över makt till Bryssel när det gäller övervakning av finansmarknaden är inte okontroversiell. Redan tidigare, då tiderna varit mer normala, har sådana tankegångar funnits, men då har flera länder sagt nej.

För att nya regler ska börja gälla måste de godkännas såväl av alla 27 medlemsstater som av Europaparlamentet. De ansvariga bakom rapporten hoppas att bångstyriga regeringschefer kommer att vara lättare att brotta ned nu när krisen visat sig med en kraft som kontinenten inte sett på länge.

Dessutom ska inte all kontroll ske på EU-nivå, fortfarande ska myndigheter som Finansinspektionen ägna sig åt mer daglig tillsyn.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".