Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre döda i cancer med EU-program

Sedan mitten av 80-talet har man i genomsnitt inom EU minskat dödligheten i cancer med nio procent. Det visar en hittills opublicerad uppföljning av ett EU-program, där målet var att dödligheten skulle minska med 15 procent. För Sverige är siffran sex procents minskning. Den siffran kunde ha varit bättre, menar Ulrik Ringborg, chef för Radiumhemmet i Stockholm.
– Det är inget tvivel om att programmet i sin helhet har varit en succé. Därför det som har hänt under 90-talet i ett stort antal av de europeiska länderna är att dödlighetskurvor som tidigare har gått uppåt, de har vänt, och pekar nu nedåt, säger Ulrik Ringborg. Eurpean Code I mitten på 80-talet började arbetet med att minska dödligheten i cancer i Europa och man skapade- vad som kallades European Code against cancer. Genom förebyggande hälsoarbete, som en hälsosammare livsstil, med exempelvis mer frukt och grönt i maten och minskad rökning. Men också genom förebyggande medicinska undersökningar, till exempel mammografi, hoppades man kunna vända trenden som då visade en ökad dödlighet i cancer. Ulrik Ringborg menar att för EU som helhet har progammet inneburit en stor framgång. Nationell cancerplan När man nu går vidare och skapar en ny European Code against cancer, vill Ulrik Ringborg att man skapar en nationell cancerplan i Sverige för att samordna resurserna, och på så sätt ökar möjligheterna att nå målet. – Man behöver ha en helhetsbild för landet, och den kan erhållas genom att utveckla en nationell cancerplan. Om man inte tar ställning till detta på ett rationellt och effektivt sätt så kommer vi få en försämring när det gäller vår förebyggande verksamhet, säger Ulrik Ringborg, chef för Radiumhemmet i Stockholm.
Lena Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".