”MR-grupper ägnar sig åt moralisk terrorism”

I Moskva är representanterna för människorättsorganisationerna upprörda. Deras ilska har sin grund i ett märkligt uttalande av den tjänsteman som ska övervaka att Ryssland under sitt snart fyra år gamla andra krig i Tjetjenien följer konventionerna som ska skydda civila.
Ryske tjänstemannen Abdul-Hakim Sultigov borde i högre grad än de flesta vara mån om att ha goda relationer till organisationer som vill övervaka att Ryssland följer de internationella konventioner som finns för att skydda civila i krigszoner. Får MR-grupperna emot sig Men Sultigov har den här veckan lyckats få också den saktmodigaste av organisationernas representanter emot sig. I ett uttalande till nyhetsbyrån Interfax har han sagt att MR-organisationerna ägnar sig åt moralisk terrorism. I översättning lyder hans uttalande: ”Konflikten i Tjetjenien visar klart att terroristernas aktiviteter bedrivs hand i hand med det psykologiska krig, den propaganda och den moraliska terrorism som MR-grupperna ägnar sig åt.” Sultigov krävde i sitt kontroversiella uttalande också att organisationer ska förbjudas om de med hjälp av vissa politiska idéer försöker försvara terrorism. I en svepande formulering anklagade han också MR-grupperna för att låta sig finansieras av terroristerna. ”Uttalandet saknar grund” En av de ledande ryska MR-aktivisterna sa i NTV att Sultigovs anklagelser saknar grund och att organisationerna tillsammans borde se till att han ställs inför rätta. Sultigovs uttalande gjordes dagarna innan domen föll mot arméöversten Jurij Bogdanov. De tio års fängelse som översten dömdes till för våldtäkt och mord på en 18-årig flicka bekräftar ju också att MR-organisationerna haft rätt i sina upprepade varningar för ryska övergrepp under kriget i Kaukasus.
Reinhard Krause, Moskva

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".