Problem i Gaza när Israel drar sig undan

Den palestinska myndigheten står inför enorma svårigheter på hemmaplan. Visserligen har de israeliska soldaterna lämnat Gaza men de har också lämnat efter sig en ruinerad ekonomi.
En schaktmaskin håller i rasande fart på att rensa golvet i den stora porslins- och keramikfabriken i Beit Hanun. Ett tunt vitt damm täcker allt, även sonen till ägaren som vandrar runt som en vit zombie bland resterna. Bulldozers förstörde fabrik Ali Jamil berättar att israeliska soldater kom med bulldozers och tanks och förstörde familjens fabrik där mer än 50 personer arbetade. De israeliska soldaterna kom den 25 juni – exakt fyra dagar innan de drog sig ut ur Gaza, som en steg i fredsprocessen. "De ville förstöra" Att de israeliska soldaterna skulle dra sig ur Gaza efter flera års närvaro var en del i den pågående fredsprocessen. De visste att dom skulle ge sig av, säger Ali Jamil, men först ville dom förstöra så mycket som möjligt. – Vi har fortfarande skulder på kakelfabriken och får inga nya lån från banken för att bygga upp den på nytt, berättar han. Men vi röjer undan ändå för vi orkar inte se förödelsen, hela familjen är sjuka av hopplöshet. 70 procent är arbetslösa Någon hjälp av den palestinska myndigheten lär familjen inte få, det kommer inga pengar den vägen. Inte ens kommunerna får stöd utan måste klara sig på skatter, berättar Jaliv Samara Borgmästaren i Jabalaya. – Vi har 70 procents arbetslöshet och folk kan inte betala sina skatter, säger Jaliv Samara. Det viktigaste av allt just nu är att få igång ekonomin, men vi kan inte ens ge den viktigaste servicen för invånarna. – Anledningen att israelerna förstörde så många fabriker och odlingar var just för att skapa problem missnöje mellan folket och myndigheterna, i en situation där vi inte ens har fått till riktig lag och ordning, säger borgmästaren Jaliv Samara.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".