Saudier anklagas för terrorinblandning

Högt uppsatta saudier var med och finansierade terrorattackerna mot World Trade Center i USA den 11 september 2001. Det påstås på några hemligstämplade sidor i den amerikanska kongressens utredning om terrordådet som offentliggjordes för några dagar sen.
Huvudbudskapet i kongressens stora utredning var att attackerna kunde ha förhindrats om underrättelseorganisationen CIA och den federala polisen FBI hade samarbetat bättre. 28 hemliga sidor Men rapporten innehöll också 28 hemligstämplade sidor som handlade om utländska staters eventuella inblandning. Enligt flera amerikanska media, bland annat tidningen New York Times idag, gäller sidorna nästan uteslutande Saudiarabien, och slutsatsen i rapporten är att högt uppsatta saudier var med och finansierade så kallade välgörenhetsorganisationer som i sin tur finansierade terroristerna, som nästan samtliga var saudier. Kritik mot samarbetsvilja Redan i den offentliga delen riktas kritik mot Saudiarabien för att de inte varit tillräckligt samarbetsvilliga när det gällt terrorbekämpning. Där pekas också en saudisk medborgare som vid tiden för dåden bodde i USA ut för att ha hjälpt två av kaparna med stora mängder pengar. Amerikanska media har påstått att han var saudisk underrättelseman, men den anklagelsen finns inte den offentliga delen av rapporten. Samtliga påståenden om saudisk inblandning har kategoriskt dementerats av Saudiarabiens ambassad i USA.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".