Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lundgren: ”Nej-sidan skräms”

På lördagen höll Bo Lundgren sitt traditionella sommartal i Simrishamn, hans sista sommartal som partiledare för moderaterna. Han talade om euron och EMU- projektet och om riskerna med ett nej – och hur nej-sidan argumenterar.
– Nej-sidan utnyttjar ett av de äldsta tricken i politikens historia. De försöker skrämmas med framtiden för att vi ska få den där känslan i magen ni vet. Det nya okända är någonting farligt, något besvärligt väntar, ta inte det. Försökte desarmera argument Bo Lundgren koncentrerade sig mer än han tidigare gjort på att beskriva vad nej-sidan egentligen vill, vad som blir resultatet av ett nej i folkomröstningen, och försökte att på punkt efter punkt desarmera nej-sidans argument. Han lyfte fram att tillväxten kommer att öka, inte minska, att inflytandet blir större, inte mindre, om Bosse Ringholm får sitta med när EU:s finansministrar diskuterar den ekonomiska politiken. Ny omröstning dröjer En ny folkomröstning kommer inte att bli av snart, så ett nej kommer att plåga Sverige länge, menar han och tar som exempel han kärnkraftsomröstningen som han menar fortfarande lamslår svensk energipolitik. Han varnade för miljöpartiets och vänsterpartiets vilja att lämna EU och för den maktförskjutning som kommer att ske i svensk politik om nej-sidan vinner. ”Maud banar väg för ett nej” – Blir det ett nej i folkomröstningen så är det bakåtsträvarna och vänsterkrafterna som blir starkare i svensk politik. Medvetet eller förhoppningsvis omedvetet, banar Maud Olofsson väg för dem. Men när Bo Lundgren beskrev fördelarna med Euron och EMU gjorde han det på samma sätt som han gjort förut. Han beskrev EMU som en del av bygget av ett Europa i fred, samförstånd och frihet. Bo Lundgren lyfte också fram den ekonomiska utvecklingen som han menar kommer att följa av efter ett ja till Euron i folkomröstningen. Siffror kommer Efter ett ja kommer handeln att öka, konkurrensen likaså, ekonomin kommer att växa till och med den välståndet. Lundgren presenterade inga siffror för hur stor tillväxt eller hur många nya jobb som kommer att komma, men han slog fast att de kommer. Moderatledaren är också klar över hur opinionen ska kunna vändas till ett ja. – Först och främst gäller det att komma till rätta med en del myter och påståenden som finns. Myten om att vi får stora prisstegringar när euron införs, det är ju inte sant. Sen är det att ställa frågan: ska vi vara med eller ska vi vara utanför? Jag tror de flesta svenskar vill vara med och bygga ett nytt fredligt Europa.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".