Campingexplosion när vädret är varmt

Rekordmånga väljer att campa i Sverige under sin semester. I år förväntas en ökning med hela en miljon övernattningar jämfört med förra året.
– Ja det är ju fantastiskt bra, säger Peter Jansson, vd för Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation som är mer än nöjd. Vädret och svag krona orsaker – Jag tror att en orsak givetvis är vädret och nu ökar även tältarna tack vare det fina vädret. Sen tror jag ekonomi är en bidragande orsak, vår svenska valuta som är relativt svag i förhållande till övriga Europa gör att många väljer att stanna hemma och semestra i Sverige. Den gällande prognosen visar alltså att antalet övernattningar i Sverige kommer att öka med cirka en miljon, jämfört med förra året. Siffrorna bygger på antalet bokningar som riksorganisationens 600 medlemmar tagit emot fram till och med mitten av juli i år. Många norrmän nära gränsen Närmare 80 procent av den totala beläggningen står svenskarna för. Men även antalet campare från Norge har ökat kraftigt i de länen som ligger nära den norska gränsen. Den varma sommaren är en förklaring till att allt fler väljer camping före andra alternativ att semestra. En annan förklaring är att camping i dag erbjuder fler valmöjligheter än tidigare. Bättre anläggningar – Camping har blivit en mycket bredare verksamhet än tidigare. Det är inte längre bara en fråga om tält utan det handlar idag om vandrarhem, stugor, husbilar och avancerade husvagnar. Anläggningarna har också utvecklats väldigt bra, man har investerat på ett bra sätt på de campinganläggningar vi har och därmed stärkt konkurrenskraften, säger Carl Erik Strand, vd på Sveriges rese- och turistråd. Även om campingen slår rekord i år så säger Peter Jansson att marknaden kan fortsätta att öka i framtiden. Men då krävs det att både säsongen förlängs och att campingplatserna byggs ut. – Den kan öka men jag tror att vi snart når ett tak på det befintliga antalet campingplatser som finns i dag. Vi måste i så fall bygga ut campingplatserna så de blir större, säger han.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".