Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lågkonjunktur bra för andrahandsbutiker

I spåren av lågkonjunkturen slår andrahandsbutikerna försäljningsrekord. En rundringning som Ekot gjort visar att det senaste året har en majoritet av butikerna ökat sin försäljning markant. Sonia Strandberg har haft sin butik med begagnade kläder i 18 år och enligt henne finns ett säkert tecken på att det är dåliga tider.
– På det sättet kanske man märker av att det är dåliga tider för det andra människor och ett annat klientel som kommer in och handlar i dag. De som förut kanske aldrig satt sin fot i en second hand-affär, de gör det nu därför att de kanske är lite försiktigare med pengarna i dag, säger Sonia Strandberg som säljer begagnade varor. – Här har jag en aprikos kavaj och där har jag en gul som jag vet kostar 1 500 kronor ute på stan och jag tar 125 kronor. Blomstrande tider Det är blomstrande tider för andrahandsförsäljningen. Enligt säljare av begagnade kläder som Ekot talat med har en majoritet haft en ökad försäljning det senaste året. Lågkonjunkturen sägs vara en bidragande orsak. Även de stora andrahandsbutikerna har ökat sin försäljning. Röda Korset har nästan fördubblat försäljningen mellan år 2000 och 200, och det spås bli ett lika bra år i år. I Sonias Stranbergs andrahandsbutik i Sunbyberg kommer och går en strid ström människor. Några för att lämna in kläder, andra för att hämta pengar för sålda kläder och så de som är på jakt efter något. Som Ulrika Apel och Iris Ros – Här hade de mycket att välja på faktiskt, och det är ju billigt, säger Iri Ros. Hur mycket kostar den kjolen som du har i handen? – 210 kronor, den har kostat 399. Tror du att folk handlar mer och mer på second hand? – Ja, det tror jag, säger Iri Ros. – Jag handlar nästan enbart på second hand. Det är roligt, det känns som fynd och sedan så ofta handlar jag rent impulsivt och då handlar jag många saker samtidigt, säger Ulrika Apel. Men det är inte bara andrahandsbutikerna som går för högvarv i lågkonjunktur. Även pantbankerna har bra tider. Det senaste året har utlåningen i Stockholm ökat med i genomsnitt 35 procent . Johnny Westling är värderingsman och gemmolog som är läran om ädelstenar. Han arbetar på Pantbanken City i Stockholm och han talar om den psykologiska lågkonjunkturen. – Om man pratar mycket om att det är lågkonjunktur så tenderar det kanske att bli det litegrann i medvetandet hos folk. Jag tror inte alltid att det är så skralt och tomt i kassorna. Då märker vi det att folk har köpt på sig mycket kapitalvaror under den tid då det inte var lågkonjunktur och de kapitalvarorna omsätter de nu i form av kontanter hos oss under semester månader och annat. Har de skralt i kassan nu? – Ja, det kan det vara. Det är sommar och då är det alltid skralt i kassorna. Johnny Westling tror att en orsak till att det går så bra för pantbankerna är att det har blivit mer var mans bank. Alla mellan 18 och 80 har helt plötsligt blivit kunder, till skillnad mot förut när det mest var medelålders, låginkomstagare. Det går så pass bra att Johnny Westling tänker öppna eget till hösten. – Det finns en stor marknad för det här i Stockholm och i storstäderna i övrigt också. Vi kommer att inrikta oss på guld och ädelstenar och klockor som är 70 procent av marknaden, säger Johnny Westling.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".