Omställning till euro dyr för myndigheter

En eventuell omställning från krona till euro kommer att bli kostsam för många svenska myndigheter. Flera myndigheter har gjort beräkningar och kommit fram till att omställningar av system kommer att kosta flera hundra miljoner kronor – bara för deras egen del. Tommy Blomberg är avdelningschef på Riksförsäkringsverket och räknar med att ett ja kommer kosta 250 miljoner kronor.
– Om man då ska börja betala ut i euro så måste vi ha decimaler för att inte få den här avrundningseffekten, säger Tomas Blomberg, avdelningschef på it-avdelningen på Riskförsäkringsverket. Så det här är en ganska stor bit just att man måste inför decimaler? – Ja, just det för att då måste man gå in i alla program eftersom det bara är några få som har decimaler och lägga till utrymme för decimaler och det är det som kostar pengar, säger Tomas Blomberg. Myndigheter gör beräkningar Många myndigheter runt om i landet har gjort beräkningar på vad det kommer att kosta att anpassa systemen till euron. På Riksförsäkringsverket tror man att notan kommer att hamna på runt 250 miljoner kronor, Centrala studiestödsnämnden, CSN, 200 miljoner kronor. Av de myndigheter Ekot varit i kontakt med så säger de flesta att det är omställningen av datasystem som kommer att stå för den enskilt största kostnaden. Studiebesök i andra länder Premiepensionsmyndigheten, PPM, räknar med att det kommer att kosta drygt 60 miljoner kronor för deras del har dessutom varit på besök i andra länder som infört euron för att ta lärdom av hur de gjorde. Även i landets kommuner så förbereder man sig och det kommer att bli en hel del som måste göras om. Det säger Elisabeth Öhrman, ekonom inom Jönköpings kommun. – Titta över våra datasystem så att de är anpassade, vårt ekonomisystem. Sedan måste vi också titta på sådana ställen där vi hanterar kontanter och där vi har automater som man ska stoppa i pengar i, parkeringsautomater och så vidare, att man kan stoppa i euro i dem, säger hon. På Riksförsäkringsverket har man redan börjat anpassa systemen. Det kommer att bli bråttom att ställa om ifall resultatet i folkomröstningen skulle innebära att Sverige säger ja till euron, enligt Tommy Blomberg. – Vi har planerat för att kunna klara om det blir ett ja, men det blir mycket att göra. Det är ganska kort tid men vi räknar med att klara av det, säger Tomas Blomberg, avdelningschef på it-avdelningen på Riskförsäkringsverket.
David Svanberg, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".