Valdis Dombrovskis, t v, från det liberala partiet Ny Era har tidigare varit finansminister Foto: Roman Koksarov/Scanpix.

Positiva Riga-röster om ny regeringschef

I Lettland har EU-parlamentarikern Valdis Dombrobvskis fått uppdraget att bilda en ny regering efter fyrpartikoalitionen som tvingades avgå i förra veckan. Valdis Dombrovskis möts av flera positiva kommentarer av Rigabor i dag efter att presidenten bett honom ta över premiärministerposten.

– Det där att utse Valdis Dombrovskis borde presidenten ha gjort för länge sedan. Det var onödigt att dröja så länge. Han har ju varit på tal tidigare. Han förstår bättre än de andra politikerna vad som krävs nu, säger Aleksandrs Kuzmins.

Valdis Dombrovskis kommer från det liberala partiet Ny Era och han har tidigare varit finansminister och han anses allmänt vara obefläckad av den korruption som så många andra lettiska politiker anklagas för.

Hans uppgift blir nu att försöka få den svårt krisdrabbade lettiska ekonomin på fötter. Och han har redan i dag aviserat skattehöjningar för att klara den uppgiften.

Dombrovskis regering kommer att bli en högerinriktad koalition och många hoppas att hans entré som premiärminister skall bli en vändpunkt i landets både ekonomiska och politiska kris.

– Jag tycker om honom. Han är ung och han duktig och han skall få en chans att kämpa, säger Inese Lele.

Men det finns också en del kritiska röster. Kristine Meija hade hellre sett någon annan som ny lettisk regeringschef.

– Dombrovskis kan visserligen finansiella frågor, men han har varit borta hemifrån länge så han kanske inte riktigt insatt i allt och så verkar han väldigt envis och inte riktigt vilja lyssna på andra, säger hon.

Christer Fridén, Riga
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".