Färska budgetexemplar.

Mer till skola och vård i Obamas budget

Uppdaterad 17:21
I USA presenterar president Barack Obama i dag sitt första budgetförslag. Han vill bland annat genomföra stora satsningar inom utbildning och sjukvård men skära i USA:s utgifter på krigsinsatser.

Mer pengar till vård, skola och miljövänlig energi och mindre pengar till kriget i Irak. Det är några av prioriteringarna när Barack Obama nu lägger fram sitt första budgetförslag.

Den amerikanska ekonomin befinner sig i den snabbaste nedgången sedan 1930-talet och alla beräkningar visar att budgetunderskottet fortsätter att skena.

I år väntas det enligt Vita huset öka till 1 750 miljarder dollar. Det motsvarar tolv procent av USA:s bruttonationalprodukt och Obama lovar att försöka pressa ned underskottet kraftigt under sin nuvarande mandatperiod. År 2013 ska underskottet ha minskats till tre procent av BNP.

Det ska göras bland annat genom minskade anslag de närmaste åren till militära insatser i bland annat Irak och Afghanstan och genom skattehöjningar för dem som tjänar mest.

– Det kommer att krävas uppoffringar från oss alla, sa Obama och han påpekade återigen, som han ofta gör, att budgetunderskottet är ett arv från president Bush.

Men underskottet späs också på av det ekonomiska stimulanspaket som Obama just drivit igenom i kongressen.

Budgetförslaget tyder också på att botten inte är nådd än för finanskrisen och att det kan komma ännu fler injektioner för ekonomin. En särskild pott på 750 miljarder dollar är avsatt i reserv om det skulle behövas mer pengar för att pumpa in i bland annat sviktande bank- och finansbolag.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".