Esperantokongress i Göteborg

1 800 gäster från 65 länder finns nu i Göteborg då den 88:e världskongressen i esperanto öppnas. Esperanto är världens största konstgjorda språk och flera miljoner människor världen över talar språket. Den årliga världskongressen hölls senast i Sverige 1980.
– Bonvenon a la esperantocongreso en Gotenburgo, (Välkommen till esperantokongressen i Göteborg), säger universitetsläraren Christer Lörnemark. – Dankon, (tack), svarar reporten Johan Tollgerdt. 1 800 gäster från 65 länder, bland dem 68 svenskar. Världsesperantokongressen är en kulturspråkfestival. Esperanto är altså världens största konstgjorda språk. Grammatiken och de flesta av ordrötterna skapades på 1800-talet av polsk-judiske Ludwik Zamenhof, som med sitt språk ville slå ett slag för världsfred och mellanmänsklig förståelse. I dag talas esperanto av flera miljoner människor världen över. På Stockholms universitet startas för första gången en grundkurs om 20 poäng. 60 sökande har slagits om 20 platser. I Rumänien studeras esperanto mer än nånsin. I Frankrike har ett esperantoparti bildats lagom till EU parlamentsvalet år 2004. Betyder det att esperanto inte längre är ett litet bortglömt språk, utan är på framfart? – Det finns ständigt människor som vill lära sig esperanto. Det märker vi som jobbar på de olika nationella esperantoförbunden, man får förfrågningar och man vill veta mer om språket, köpa läroböcker och gå kurser, säger universitetsläraren Christer Lörnemark Vad vore drömmen för esperanto? – Många skulle vilja se det som ett mer använt språk i EU-sammanhang, som ett neutralt språk vid sidan av de nationella språken.
Johan Tollgerdt, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".