Lugnt Kambodjaval trots bomb

På söndagen har kambodjanerna för tredje gången kunnat rösta i fria parlamentsval. Några timmar efter det att vallokalerna öppnat, briserade en hemmagjord bomb i huvudstaden Phnom Penh utanför det rojalistiska oppositionspartiets huvudkontor, och två bomber hittades utanför det Kungliga Palatset.
Trots bombdådet anser observatörer att det gått lugnare till än vid de tidigare valen 1993 och 1999. Om valet genomförs utan oroligheter, kommer det att vara ännu ett steg mot en stabilare demokrati. Köade klockan sju Vallokalerna öppnade redan klockan sju på söndagsmorgonen och runt om i Phnom Pehn köade människor med sina dokument, för att rösta. Ett par timmar senare kom fabriksarbetaren Touch Romduol i sin röda Britney Spearströja på moped till röstlokalerna vid templet Wat Kthor strax utanför Huvudstaden. Röstar för första gången Hon är 19 år och röstar för allra första gången och har valt mellan kandidaterna genom jämföra deras valkampanjer och information från biblioteket. Touch Romduols högra pekfinger är svart av bläck. Efter det att man lämnat sina valsedel och kryssats av, stoppar man ner fingret i en bläckburk. Detta för att förhindra att samma person röstar två gånger. Övervakas av nästan 70 000 Valet i Kambodja övervakas av 28 000 valarbetare och 40 000 personer med ansvar för säkerheten, men också runt 600 internationella observatörer, som cirkulerar från vallokal till vallokal under dagen. Några timmar efter det att vallokalerna öppnat, exploderade en hemmagjord bomb i en rondell utanför Rojalistiska Funcinpecs huvudkontor – det ena av dom två största oppositionspartierna. En person skadades lindrigt. Rädslan för våld finns Lite senare fann polisen även två bomber utanför det kungliga palatset. Trots det, rapporterar observatörer, att valkampanjen har varit ovanligt lugn, men rädslan för våld finns överallt. Efter förra parlamentsvalet 1998 utbröt våldsamheter, och flera miste livet. Alla jag talat med vittnar om oron för något liknande ska hända igen. Elefanter bär valsedlarna Touch Romduol är orolig för vad som händer när röstsedlarna räknats, men hoppas allt går fredligt till. På måndag eftermiddag väntas de första prognoserna, lite beroende på vädret. På vissa ställen i landet är det översvämningar och elefanterna som bär valsedlarna där har svårt att ta sig fram. Det officiella resultatet väntas komma först den åttonde augusti och allt talar för att regerande CPP (Cambodian Peoples Party) åter blir det största partiet.
Amanda Rydman, Phnom Penh
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".