Inget stöd för kuppmakare

På Filippinerna fortsätter i dag det militäruppror som inleddes i går. En grupp på runt 150 soldater ockuperar fortfarande ett köpcenter i de centrala delarna av huvudstaden Manila.
Men det pågående militärupproret kommer knappast att få några större konsekvenser för landet då upprorsmakarna nästan helt saknar stöd, både hos folket och hos militärledningen, säger Lars Andreasson, minister på den svenska ambassaden i Manilla. – Så som det ser ut nu så är det här en mycket begränsad grupp av militärer som möjligen kan ha stöd från någon enstaka oppositionspolitiker. Vilket stöd tror du att de har bland folket? – Inget stöd alls skulle jag tro. Ingenting har framkommit förutom fördömanden. Tungt beväpnade regeringssoldater med bland annat stridsvagnar har sen i natt omringat det köpcentrum i Manillas finanskvarter, där upprorsmakarna är förskansade. Dessutom finns regeringssoldater utplacerade på strategiska ställen runt om i staden. Har inte stormat än Regeringstrupperna har hittills inte iscensatt hotet om att storma köpcentret. En första tidsfrist för rebellerna att lägga ner vapnen var utsatt till klockan elva på söndagen svensk tid, men när de vägrade, förlängdes tidsfristen till klockan ett på eftermiddagen svensk tid. Upprorsmakarna säger i ett uttalande att de inte försökt att genomföra en statskupp. I stället vill dom vädra sitt missnöje och dom anklagar president Gloria Arroyos regering för att ha sålt vapen till de rebellgrupper som finns i landet och för att ha legat bakom terroristattacker. Vill ha mer bistånd från USA Syftet skulle vara att få mer militärt bistånd från USA, som betraktar Filippinerna som en av sina starkaste allierade i Sydostasien. Under det mest intensiva skedet i natt placerade upprorsmakarna ut sprängmedel utanför köpcentret där de befinner sig. Ett antal utlänningar, däribland Australiens ambassadör, befann sig under en tid instängda, men kunde senare under natten lämna byggnaden. Filippinerna är ett land som återkommande skakas av kupper och militäruppror. Men det som nu pågår kommer förmodligen snart att vara över, spår Lars Andreasson på den svenska ambassaden. – Jag skule vara förvånad om inte allt har fått en bra lösning i morgon bitti, säger han.
Michael Töpffer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".