Grafik:Sveriges Radio
Kambodja:

Svenskt bistånd bidrar till korruption

Biståndsländernas flathet mot korruptionen är en direkt orsak till att landets stora naturresurser går rakt ned i den politiska elitens fickor. Det menar miljöorganisationen Global Witness i en ny rapport. Biståndsländer som Sverige måste sätta mer press på regeringen säger oppositionspolitikern i Kambodja, Sam Rainsy.

– Bara ett internationellt tryck kan sätta press på den kambodjanska regeringen att införa reformer och låta oss få en insyn i landets affärer, där borde länder som Sverige gå i spetsen, säger oppositionspolitikern Sam Rainsy.

Han gick i frivillig exil 2005 under ett år då han fruktade att bli gripen för att han öppet kritiserade regeringen.

Kambodja har stora naturresurser då man börjat projektera olja, gas och mineraler. Dessutom har landet under de tre senaste decennierna dränerats på nästan en tredjedel av sina stora regnskogstillgångar. Men mycket lite av dessa inkomster har setts i statsbudgeten, där över hälften av inkomsterna kommer från diverse biståndsländer.

Sverige har för varje år ökat sitt bistånd dit efter regeringsbeslutet om att göra landet till ett av fyra prioriterade biståndsländer i Asien. Under åren 2008 till 2010 går över en halv miljard dit varav tre fjärdedelar utgörs av indirekt stöd till regeringsansvariga verksamheter.

Global Witness har undersökt vart inkomsterna från skogsskövlingen, olje- och gasprojekteringen gått och funnit att i princip allt gått ner i fickorna hos den politiska eliten. 

De nästan nio miljarder kronor som Kambodja totalt får i år i bistånd bidrar till att den korruptionen kan fortsätta, menar Elena Nichol som jobbat med rapporten för Global Witness i London.

I huvudstaden Phnom Pehn råder en byggbom. De första skyskraporna börjar resa sig mellan  de franska kolonialbyggnaderna.

För att virkes-, olje- och gasbolagen ska kunna projektera och provborra efter fyndigheterna har regeringen med premiärminister Hun Sen i spetsen sålt rättigheterna till de stora internationella företagen. Pengarna som företagen betalt för att få rättigheterna syns inte redovisade i statsbudgeten, enligt Global Witness.

De människor som ofta både bott och haft sin utkomst på den marken har ofta brutalt körts bort - så som den här förtvivlade mannen i Ratanakiri provinsen i det nordöstra hörnet av landet.

– Vad ska vi nu leva av, vi kommer att dö - det enda vi har är vårt lilla jordbruk, säger mannen uppgivet där han står med sin fru och lilla dotter framför sitt karakteristiska stolphus ute på den Kambodjanska landsbygden.

– Vi vädjar till världens länder och till frivilligorganisationerna om hjälp att överleva. Stoppa utförsäljningen av vårt land, säger mannen desperat till australiensiska tv-bolaget ABC.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".