Vården följer inte upp könssjukdomar

Vårdpersonal struntar ofta i att följa upp de sexuella kontakterna som smittade patienter med könssjukdomar haft. Det visar en studie från Universitetssjukhuset i Örebro.
– Det är ju allvarligt ur flera aspekter. Har man inte skyddat sig mot en mindre allvarlig sjukdom löper man också större risk att få allvarliga könssjukdomar som syfilis och hiv, säger Johan Karlsson, läkare vid Socialstyrelsens avdelning för smittskydd. Enligt smittskyddslagen är vårdpersonalen skyldig att se till att sjukdomar inte sprids vidare. Men studien från Örebro visar att uppföljningen av smittan vid könssjukdomar inte är tillräcklig. Johan Karlsson säger att det finns en viss okunskap om hur man ska gå till väga med smittspårning och att vårdpersonalen dessutom ofta gör andra prioriteringar i sitt arbete. Nu ska Socialstyrelsen satsa på mer information för att komma till rätta med problemet. – Vi arbetar fram ett kunskapsunderlag för smittspårning, som kommer att publiceras under året, där man går igenom metoder för hur man ska göra och resonera kring sjukdomarna. Den kommer att skickas ut till läkarkåren och andra intressenter.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".