Självmordsattentat utan andra offer

Ännu en ung tjetjensk kvinna genomförde i dag ett självmordsattentat. Men eftersom hon avslöjades i tid, tog hon inga andra med sig i döden denna gång.
Den unga kvinnan avslöjades utanför en bas för rysk säkerhetspersonal i Tsatsan-Jurt omkring 3 mil söder om Tjetjeniens huvudstad Grozny. På denna bas är dom vakter förlagda som ska skydda Tjetjeniens Moskvatrogne ledare Achmed Kadyrov. Målet – säkerhetsstyrkornas chef Den ryska nyhetsbyrån Interfax uppger nu på eftermiddagen att målet för attentatet sannolikt var Kadyrovs son Ramzan. Denne innehar en chefspost i säkerhetsstyrkorna. Båda är lika avskydd av rebellerna för att de samarbetar med den ryska centralmakten. Den ryska polisen fattade misstankar mot den unga kvinnan, när hon dök upp utanför vakternas förläggning. Då hon inte reagerade på tilltal avfyrades flera varningsskott - vilket ledde till att kvinnan utlöste sitt sprängbälte. En skadad En annan kvinna som stod i närheten skadades och fördes till sjukhus, men polismännen klarade sig. Dagens incident är den senaste den här månaden. Juli började blodigt när 14 besökare dödades av två självmordskvinnor under en rockkonsert i Moskva den första lördagen i månaden. En sprängämnesexpert från säkerhetstjänsten FSB dog några dagar senare under sina försök att desarmera en annan laddning och i fredags hittades sex sprängbälten i en datja sydväst om huvudstaden.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".