Upproret på Filippinerna är över

På Filippinerna är det militäruppror som inleddes på lördag natt nu över. De soldater som ockuperat ett köpcenter i de centrala delarna av huvudstaden Manila har efter förhandlingar med regeringsföreträdare beslutat att lägga ner vapnen.
Sent på lördag kväll förvandlades ett av Manillas centrala finanskvarter till en belägrad krigszon. Runt 200 militärer, många av dem unga officerare, förskansade sig i ett köpcentrum samtidigt som tungt beväpnade regeringssoldater slog en järnring kring kvarteret. Inget försök till militärkupp Det var, sa upprorsmakarna, inget försök till en militärkupp, istället ville de uppmärksamma folket på oegentligheter i landet, som korruption och nepotism. President Gloria Arroyos regering anklagades för att ha försett landets gerillagrupper med vapen och för att själva ha legat bakom ett antal bombattentat. Ville ha mer bistånd Syftet skulle vara att få mer militärt bistånd från USA, som betraktar Filippinerna som en av sina starkaste allierade i Sydostasien. Men upprorsmakarna var dåligt organiserade. En mindre grupp av dem valde att ge upp tidigare under söndagen. Förhandlade till slut Inför ett allt större militärt motstånd valde de återstående rebellerna tillslut att förhandla. Nu är det över, och upprorsmakarna har lovat att lägga ner sina vapen och återvända till sin förläggning. Inte ett enda skott ska ha avfyrats under upproret. Uppror hör till vardagen Filippinerna är ett land som återkommande skakas av kupper och militäruppror. Det som nu pågår är tecken på de problem som finns i landet och kommer ytterligare att förvärra situationen, säger Lars Andreasson, minister på den svenska ambassaden i Manilla – Med de problem som Filippinerna har inrikespolitiskt, problem med säkerheten och med bomber, så är ju det här ytterligare ett svårt bakslag förstås. Det medverkar ju till att det blir fortsatt besvärligt att få hit turister och utländska investeringar.
Michael Töpffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".