Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvården går med jätteförlust

Den svenska Kriminalvårdsmyndigheten har stora ekonomiska problem. Beräkningar pekar mot att myndigheten vid årets slut har ett underskott på över en halv miljard kronor. Nu diskuteras bland annat försämringar för landets interner. På sikt vill man också spara pengar genom att skapa färre och större fängelser.
– Det innebär att vi måste vidta ganska dramatiska åtgärder för att komma tillrätta med det budgetläget. Det är det uppdrag vi har fått av regeringen, säger Britt-Marie Jonsson, tillförordnad generaldirektör vid Kriminalvårdsmyndigheten. Sedan förra året dras Kriminalvårdsmyndigheten med ett underskott på 223 miljoner. I år räknar man med att det blir över 300 miljoner till. Sammantaget är det 547 miljoner, över en halv miljard, som myndigheten tvingas ta itu med. Sämre för interner Några av de förslag som nu diskuteras med justitiedepartementet innebär ordentliga försämringar för landets interner. Det handlar till exempel om att fortsätta med dubbelbeläggningar i cellerna på anstalterna. Det här är ett problem som man redan har, men som inte varit planerat tidigare. Dessutom räknar man på att låta nattpersonalen på fängelserna, som är mindre än den på dan, jobba längre pass. Det innebär att internerna skulle tvingas sitta inlåsta en eller två timmar längre på morgonen. Kortare arbetstid En annan punkt som snabbt skulle spara åtskilliga miljoner är att minska internernas arbetstid från 8 till 6 timmar om dagen. På så sätt skulle myndigheten kunna minska dagsersättningen från 90 till 70 kronor. – Vi måste se över alla delar av vår verksamhet och komma med goda idéer för att lösa den här situationen säger Britt-Marie Jonsson. Men hur tror du att internerna reagerar på de idéer som ni har inom myndigheten i dag? – Naturligtvis negativt. Men, som jag sa, det finns inga beslut fattade i de här frågorna och det är ju väldigt olyckligt om vi tvingas till att försämra för de intagna, säger Britt-Marie Jonsson. Ett mer långsiktigt besparingsförslag är att avveckla de äldsta fängelserna, till exempel de i Kristianstad och Norrköping, och i stället skapa ett storfängelse för södra Sverige. Skapa storfängelser I stället för att, som man tidigare tänkt, skapa nya paviljonger med 30-40 nya platser på de mindre anstalterna, skissar man nu också på att göra större fängelser, som Kumla, Hall och Österåker, till riktiga storfängelser, med mellan 100 och 150 nya platser per anstalt i ett svep. Men trots besparingsförslagen, som också rör personal, lokalhyror, administration och konferens- och resekostnader, tror inte myndigheten att man kommer att lyckas spara mer än 200 miljoner i år. Om ingenting sker beräknar myndigheten att det totala underskottet år 2006 har vuxit till 1,9 miljarder.
Susan Ritzén, i samarbete med Sveriges Radio Östergötland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".