Tusentals barn till sjukhus efter skador

Skador är den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige. Över 23 000 barn skadas varje år så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus enligt en undersökning från barnsäkerhetsdelegationen.
Olyckor i hemmet och i skolan, på lekplatser och under idrott gör att så många som 900 000 barn behöver uppsöka läkare varje år. 23 700 av dessa barn skadas så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus. Stora skillnader Skillnaderna mellan kommunerna är stora. De kommuner med högst antal skador bland barn har en skadefrekvens som är mellan sex och åtta gånger högre än de kommuner med minst antal skador. Barnombudsmannen, BO, Lena Nyberg säger att kommunerna själva måste ta ett större ansvar och se över situationen eftersom många faror kan undanröjas. – Ett bra sätt att sätta press på kommunerna är att bryta ned den här statistiken på kommunal nivå så att varje kommun själv ser hur många skador som förorsakas i deras egen kommun. – Sedan handlar det väldigt mycket om att man ska försöka få kommunerna att jobba medvetet med säkerhetsarbete. Det kan vara att få in ett barnperspektiv i trafikplaneringen, det kan vara att öka kunskapen om säkerhetsfrågor i skolan, bland personal, lärare och förskollärare. Skadar sig själva Efter trafikolyckor är självmord den vanligaste dödsorsaken bland barn. Så många som nio procent av de flickor som ligger på sjukhus har själva tillfogat sig sina skador. Barn som skadar sig själv är ett problem som vuxna ofta inte vill se. – Det är ett svårt problem på många sätt, bland annat därför att det kan ligga en viss skam över det hela att våga berätta att man tillfogar sig själv skador, säger Bodil Långberg är huvudsekreterare i Barnsäkerhetsutredningen. – Det kanske också finns en viss ovilja hos omgivningen att inse att det kanske kan vara så att de unga människor, de barn som man verkligen håller av och tycker om kan gör så mot sig själva och må så dåligt. Det finns en massa känslor inblandat i varför man inte upptäcker detta, säger hon. Mobbning ligger bakom BO Lena Nyberg säger också att problem med mobbning ligger bakom en stor del av skadorna. – När det gäller barn som skadar sig själva tror jag att vi från vuxenvärlden måste ta mobbningen på mycket större allvar, säger hon. – När vi som barnombudsmannakansli har gjort undersökningar så visar det sig att barn och unga själva prioriterar mobbning ett utav de största problemen i deras omgivning. De vill själva alltid komma åt mobbningen och tycker att vi vuxna ska reagera och agera. – När man ser till exempel svar från barn och unga så svarar de ofta det inte är någon idé att prata med de vuxna för de bryr sig inte när det gäller mobbning. Så den absolut viktigaste frågan att bearbeta för att minska att barn skadar sig själva är absolut mobbning, säger BO Lena Nyberg.
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".