Försvaret ändrar rutiner för representation

Försvarets representationsrutiner ändras omgående efter nya avslöjanden om brott mot myndighetens regler för representation. Det handlar bland annat om att man inte har specificerat kostnaden för alkohol på notorna från försvarets egen representationsrestaurang.
– Speciellt detta med sprit och vin ska redovisas separat. Så om detta som vi ska kolla nu stämmer, är det fel och kommer att åtgärdas omedelbart, säger Hans Berntsson, ställföreträdande överbefälhavare. I söndagens Svenska Dagbladet avslöjades att en stor andel av försvarshögkvarterets representation i år har brutit mot de interna reglerna, med luncher och middagar som varit långt dyrare än gränsen på 90 respektive 300 kronor per person. Tidigare avslöjanden Redan tidigare har brister i hur försvarshögkvarterets representation redovisas avslöjats. Då gällde det makar till höga officerare som fått betalt vid utlandsresor, även de dagar som man haft semester. Försvarsmakten beslöt då att tidigarelägga en internrevision för att se om felaktigheterna var utbredda. Efter de senaste avslöjandena väntar dock inte försvarsmakten på den nya policy som kommer att införas i slutet av året. Nya tillfälliga bestämmelser kommer att gå ut till alla anställda så snart som möjligt. Vid nästa chefsmöte i slutet av augusti ska frågan diskuteras noggrant. – Det är naturligtvis en given punkt, både för att diskutera och för att lägga fram vad som verkligen gäller. Vi kan alltså inte ha det på det här sättet, och få kaffet i vrångstrupen när man öppnar tidningen, säger Hans Berntsson. Ingen åtstramning Reglerna ska bli tydligare är det tänkt. Men det är inte speciellt troligt att de blir mindre generösa. Tvärtom menar Hans Berntsson att det finns skäl att se över om inte beloppsgränserna ska höjas. Konsekvensen kan bli att delar av dagens otillåtna representation snart kommer att vara tillåten. – Beloppsgränserna kan vara för låga. Det får vi titta på. Vi vet ju både du och jag, att om vi går ut och tar en dagens lunch går bara den delen ganska snabbt upp emot en 75 kronor, säger Hans Berntsson. Men det här handlar ju också om luncher som har gått på betydligt större belopp, 500 kronor finns det luncher som har kostat? – Ja, absolut. Vid vissa avslutningar med kamrater kanske någon extra krona läggs på. I så fall, om det inte finns särskilda motiv, har naturligtvis detta varit fel . Har du själv varit med vid representation där beloppen har överstigit det som har varit godkänt? – Jag har naturligtvis varit med på många olika representationer under årens lopp. Det jag vet med säkerhet är att det alltid noga övervägs hur mycket olika saker får kosta, säger Hans Berntsson.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".