USA lättar importregler för läkemedel

Läkemedelsimporten till USA ska liberaliseras genom att parallellimport tillåts från bland annat EU-länderna. Det har representanthuset i kongressen beslutat, mot Bush-administrationens vilja och trots en enorm lobbykampanj från läkemedelsindustrins sida.
Läkemedelspriserna i USA är bland de högsta i världen. Till exempel är de dubbelt så höga i USA som i Frankrike och Italien, trots att det ofta gäller exakt samma produkter. För att råda bot på detta har kongressens representanthus i sitt sista stora ärende före sommaruppehållet beslutat att öppna dörren för parallellimport. Det vill säga att ett läkemedel som finns på den amerikanska marknaden kan importeras från andra länder där priserna är lägre. Hittills har detta varit förbjudet, men det är känt att det redan sker en omfattande import från Kanada. Nederlag för läkemedelsindustrin Beslutet innebär att parallellimport ska tillåtas från 25 industrialiserade länder, bland annat från hela EU-området. Det är ett stort nederlag för läkemedelsindustrin, som in i det sista frenetiskt försökte motarbeta förslaget. Deras huvudargument var att dåliga produkter skulle kunna komma in på den amerikanska marknaden. Även Vita Huset var emot lagändringen, men många republikaner revolterade och förslaget fick en stor majoritet i representanthuset. Pressa överpriser Anhängarna hoppas att de nya reglerna kommer att leda till en press på vad de anser är överpriser. Det handlar om stora pengar. Av hela USA:s BNP går 1,6 procent till läkemedel. Detta kan jämföras mot till exempel 0,6 procent i Tyskland. Läkemedelindustrin säger att om de tvingas att följa efter och sänka priserna hotas utrymmet för forskning och framtagning av nya produkter. En chans kvar Sista ordet är dock ännu inte sagt. Senare i höst ska hela sjukförsäkringssystemet reformeras för att just finansiera läkemedelsköp. Det är möjligt att parallellimporten då kommer upp på nytt.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".